Modifica setarile cookie
Toate categoriile

34 de localităţi din 12 judeţe, afectate de viituri şi inundaţii în ultimele 24 de ore

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primăvara continuă să fie capricioasă și să semene pagubă. De această dată, Valea Bârgăului din Bistrița-Năsăud a fost măturată de o ploaie torențială.

Zeci de gospodării au fost inundate, unele fiind lovite de șuvoaie pentru a doua oară în doar câteva zile.

În nici jumătate de oră, peisajul s-a schimbat dramatic în comuna Prundu Bârgăului din Bistriţa-Năsăud. A plouat torenţial, șanțurile s-au umplut cu apa, iar șuvoaiele au năvălit în gospodării. Un podeț refăcut după ce a fost distrus şi săptămâna trecută de inundaţii a fost luat acum din nou de puhoi.

Casa unei femei care locuieşte singură este cea mai afectată. Când şi-a văzut gospodăria inundată, proprietara a suferit un atac de panică. În ajutorul localnicilor au venit pompierii.

Scene similare s-au derulat şi în localitatea Mărișelu. Acolo zeci de gospodării au fost afectate. Iar o porţiune dintr-un drum judeţean a fost acoperit de apă.

Rău a fost şi în Bihor, unde au căzut cantităţi mari de apă. O bucată din şoseaua care leagă Oradea de Cluj-Napoca a fost inundată. Shuvoaiele au tranformat în lacuri şi mai multe străzi din localităţi în care pâraiele au ieşit din matcă.

În satul Vârciorog, pompierii au salvat două persoane surprinse de viitură, un bărbat luat de ape de pe stradă şi un copil aflat într-un autoturism.

IGSU: Viituri şi inundaţii în 34 de localităţi în urma precipitaţiilor abundente din ultimele 24 de ore

Precipitaţiile abundente din ultimele 24 de ore au produs viituri şi inundaţii locale în 34 de localităţi din judeţele Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj şi Suceava.

"Misiunile de înlăturare a efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice s-au desfăşurat neîncetat, pompierii intervenind în zonele afectate atât pentru evacuarea apei acumulate din 205 curţi, 63 de subsoluri/beciuri şi 40 de locuinţe, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor", informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit IGSU, situaţii deosebite au fost înregistrate în judeţul Bihor, unde din cauza nivelului crescut al apei mai multe persoane s-au adăpostit în autoturism sau în podul casei. Astfel, în localitatea Vârciorog au fost salvaţi un adult care se afla pe stradă în momentul manifestării viiturii, precum şi un copil aflat într-un autoturism, iar în localitatea Hotar trei persoane adăpostite în locuinţă au fost evacuate de pompieri.

Totodată, în localitatea Vişeu de Sus din judeţul Maramureş se acţionează cu utilaje ale autorităţilor locale pentru refacerea carosabilului pe cele trei străzi distruse parţial de ape, accesul către 120 de gospodării realizându-se doar pietonal.

"De asemenea, din cauza apei acumulate şi a aluviunilor depuse pe carosabil, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe patru drumuri naţionale (DN1/BH, DN 1F/SJ, DN 28/IS şi DN 1F/SJ) şi un drum judeţean (DJ 191D/SJ), iar pe un drum naţional (DN 24C/IS) circulaţia rutieră este întreruptă. Totodată, circulaţia feroviară este întreruptă pe secţia de cale ferată 606 între localităţile Paşcani şi Ruginoasa", se arată în comunicat.

Vineri dimineaţă mai sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţul Iaşi şi Maramureş. Pompierii acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetăţenilor, dar şi cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor şi materialelor rămase în urma scurgerii apelor.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa avertizărilor de fenomene meteorologice imediate Cod Portocaliu, au fost emise 16 mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT.

"Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere sau au fost activate grupele operative", precizează IGSU.

Potrivit sursei citate, evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult