Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ghidul referendumului pentru redefinirea familiei: programul votului și calcule pentru schimbarea Constituției

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la finalul acestei săptămâni la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție.

Scrutinul va fi organizat sâmbătă și duminică și, pentru a fi validat, trebuie să voteze peste 5,4 milioane de oameni. Cei care nu sunt acasă pot vota în orice secție, pe listele suplimentare.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, numărul oficial al alegătorilor este de 18.285.426. Secţiile de votare se vor deschide sâmbăta, la ora 7, şi se vor închide la ora 21. Acelaşi program e valabil şi pentru duminică.

La nivelul întregii ţări, vor fi amenjate 18.654 de secţii de votare. Faţă de precedentele alegeri, parlamentarele din 2016, în secţii nu veţi mai regăsi tableta conectată la internet. Şi asta pentru că scrutinul nu va fi supravegheat prin sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Tocmai din acest motiv, cei de la USR au atras atenţia asupra riscului de fraudă la urne.

O altă noutate este că puteţi vota la cea mai apropiată secţie de votare, dacă plecaţi de acasă. Trebuie să vă înscrieţi pe lista electorală suplimentară şi, mai ales, să nu votaţi de mai multe ori. Pedeapsa pentru votul multiplu prevede închisoare de la şase luni la trei ani.

Citește și
Rares Nastase
Rareș Năstase: Avem în România legalizată căsătoria dintre un om și un animal

Potrivit legislaţiei, pentru ca referendumul să fie validat ar fi nevoie de o prezență de cel puţin 30% la urne, din numărul total de alegători. Asta înseamnă că minimum 5.485.628 de români cu drept de vot trebuie să treacă pe la o secţie de votare în cele două zile.

O altă condiţie ca legea fundamentală să se modifice şi familia să fie redefinită ar fi ca 25% din românii cu drept de vot să pună ştampila pe "DA". Cu alte cuvinte, cel puţin 4.571.357 de români.

Veţi primi, aşadar, un singur buletin de vot, cu două opţiuni: DA sau NU redefinirii familiei. Nu acelaşi lucru se va întâmpla şi în judeţul Olt, unde oamenii vor vota şi pentru schimbarea numelui judeţului în Olt-Romanați.

Urnele se vor închide duminică seara, la ora 21.00. Pentru acest scrutin, Guvernul va cheltui aproximativ 35,5 milioane de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult