Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Germania și-a anunţat intenția de a construi un parc eolian gigant în Marea Neagră. Ce beneficii va avea România

Your browser doesn't support HTML5 video.

România ar putea fi prima țară din regiune care ar putea beneficia de energie electrică produsă de turbine eoliene, amplasate în Marea Neagră.

Banca Mondială a estimat că în larg s-ar putea obţine energie cât de la o sută de centrale nucleare, precum cea de la Cernavodă.

O firmă din Germania și-a anunţat intenția de a construi un parc eolian gigant pe mare, însă proiectul depinde de o lege care să permită astfel de investiţii, aflată de multă vreme în dezbatere în Parlament.

Compania germană WPD este prima care a aplicat oficial să dezvolte în Marea Neagră un parc eolian gigant - cu capacitatea de producție de 1.400 de megawați. 2 miliarde și jumătate de euro - evaluează specialiștii că ar fi investiția.

Răzvan Nicolescu, specialist în energie: „Este o idee excelentă care ne-ar putea ajuta foarte mult, inclusiv pe partea de creștere de ofertă de producție cu un impact bun pe prețurile plătite de consumator”.

Proiectul este ținut în loc de o lege care să permită dezvoltarea proiectelor în largul mării - aflată de un an și jumătate în Parlament. Senatul a aprobat-o tacit însă în Camera Deputaților nu a primit încă avizele de la comisă de cultură și cea de buget.

Lucian Lungoci, Deputat PSD: „Sunt de negociat cu acești mari investitori. Foarte multe lucruri astfel încât să fie o relație de parteneriat. Nu cumva să câştige doar alții”.

Stelian Ion, Deputat USR: ”În momentul în care vom avea această lege nu va fi totuși suficient. Mai trebuie realizat un plan pentru amenajarea Mării Negre. Acel plan încă nu s-a întocmit. Chiar dacă am avea astăzi legea votată în Parlament nu se vor putea face efectiv investițiile.”

Legea aflată în Parlament poate face din România prima țară care instalează parcuri eoliene în Marea Neagră.

Cristian Bușoi, Președintele Comisiei de Industrie, Cercetare și Energie din P.E.: „România are un potențial considerabil atât pentru instalații eoliene fixate pe fundul mării cât și pentru cele plutitoare, potențial încă neexploatat”.

Banca Mondială susține, într-un raport, că România ar putea obține în largul Mării Negre o cantitate de energie egală cu cea produsă de o sută de centrale nucleare similare cu cea de la Cernavodă.

Pe uscat sunt instalate 20 de parcuri eoliene mari - cele mai multe în Dobrogea.

16 la sută din producția națională de energie electrică ajunsă în sistem este făcut de palele acestor instalații.

Costul energiei electrice pe pare o produc centralele eoliene este de aproape 80 de euro / MWh în condiile în care pe bursele din regiune prețul mediul al energie electrice trece de 200 de euro / MWh.

Pe lângă compania din Germania și Hidroelectrica a anunțat planuri pentru turbine eoline în Marea Neagră.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult