Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Gălățeanul infectat cu West Nile. Zona unde a fost pișcat de țânțarul care a provocat boala

Your browser doesn't support HTML5 video.

Autorităţile confirmă primul caz de anul acesta de infecţie cu temutul virus West Nile.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi au avut suspiciuni încă de acum 3 zile, când au internat un bărbat de 81 de ani, care prezenta simptomele îmbolnăvirii. Din păcate pericolul este mare. Specialiştii avertizează că, din cauza schimbărilor climatice, bolile tropicale provocate de înţepăturile ţânţarilor sunt tot mai răspândite în Europa.

Bărbatul a început să se simtă rău la două zile după ce a fost înţepat de un ţânţar. Ceea ce părea o uşoară durere de cap s-a agravat rapid. Alte afecţiuni specifice vârstei au dus la deteriorarea stării lui de sănătate.  

Înțepat  în zona de promenadă principală a Galaţiului  

Pacient: "M-a durut capul tare. Ameţeli. A dat telefon la salvare şi m-a adus la spital, aici. Acuma sunt mai bine."

Ancheta epidemiologică a arătat că bărbatul de 81 de ani a fost pișcat de ţânţari în zona de promenadă principală a Galaţiului, pe faleza Dunării. Prima examinare făcută de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi a trezit şi primele suspiciuni de meningo-encefalită, boala cauzată şi de virusul West Nile, transmis prin înţepătură de ţânţar. Mihaela Debita, dir. Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi: "Avea semne meningeale. Probele de LCR şi de sânge au fost trimise către Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Iniţial, starea pacientului a fost destul de gravă, cu tulburări de echilibru, cu tulburări de conştiență." Joi seara, medicii au confirmat că este vorba despre infecţia cu West Nile.

Citește și
tânțari, West Nile
Primul caz de infecţie cu virusul West Nile în acest sezon. Cine este victima

Bolile tropicale provocate de înţepăturile ţânţarilor sunt tot mai răspândite în Europa, în principal din cauza schimbărilor climatice. Temperaturile au crescut de la an la an, la fel şi umiditatea, iar toate acestea au creat un habitat potrivit pentru ţânţari.

Peste 80 la sută dintre cei care sunt infectaţi cu virusul West Nile nu prezintă simptome. Iar când apar primele reacţii pot fi confundate cu o răceală. În anumite situaţii infecţia poate duce la meningo-encefalită.

Şi atunci pacientul prezintă dureri de cap intense, febră mare, vărsături frecvente, îl supără lumina şi are o stare generală proastă. Boala este una acută şi se instalează la cel puţin 3 zile de la înţepătura ţânţarului. Apoi, în doar câteva ore bolnavul poate intra în comă.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: "20% pot face encefalită şi apar complicaţii. Poţi să nu ai nimic şi să ai ghinionul să faci o infecţie severă cu encefalită. La deces ajung mai degrabă cei care au alte afecţiuni şi sunt în vârstă. Nu e o boală bacteriană pe care să o tratezi cu antibiotoc, e un tratament pe care îl faci simptomatic, cu antiinflamatoare, tratezi inflația".

Care sunt tânțarii periculoși  

Specialiştii spun că în ţara noastră sunt 3 specii de ţânţari care pot fi periculoşi: culex - responsabil pentru West Nile, anofel, cunoscut şi ca ţânţarul malariei şi ţânţarul tigru, responsabil cu febra galbenă, febra denghe sau zika. Specilistii ne recomandă să purtăm haine cu mâneci lungi, să evităm plimbările în apropierea bălţilor, lacurilor, sau în zone cu vegetaţie şi să folosim substanţe specifice pentru îndepărtarea ţânţarilor. Anul trecut în Romnaia au fost 277 de infecţii cu West Nile, iar 42 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult