Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Focarele de coronavirus se înmulțesc alarmant în Europa. Fabricile și fermele, printre cele mai vulnerabile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele Unite vin după ziua cu cele mai multe cazuri noi de infectare cu COVID-19: aproape 40.000, în 24 de ore.

Neoficial, ambasadorii statelor Uniunii Europene ar fi căzut de acord, în principiu, să închidă graniţele UE pentru cetăţenii americani. Este drept, și în Europa se înmulţesc alarmant focarele. Cele mai multe apar în jurul fabricilor ori fermelor la care lucrează este-europeni, inclusiv numeroşi români.

Ivan Ivanov a muncit, anul trecut, în abatorul Tonnies din Ghiutersloh, unde lucrează și 4 mii de români. Spune că pentru nimic în lume nu s-ar întoarce acolo.

Ivan Ivanov: ”Suntem ca nişte sclavi acolo. Banda este setată pe o viteză imposibilă, porcii parcă zboară şi e musai să-i prinzi, să nu-ţi scape. Iar când m-am uitat pe fluturaşul de salariu, am dedus că n-am luat un cent pentru orele suplimentare. Mi se dezlipea pielea de pe palme, mulţi colegi aveau mâinile rănite. Iar la cazare e dezastru. Un apartament are 3 camere, dar cel mai des locuiau 11 oameni într-un apartament, cu o singură baie. Cum credeţi că reușeasu să se spele?”

Pe lângă măsurile sanitare directe, autorităţile germane promit schimbări legislative care să elimine cauzele profunde ale problemelor din industria de procesare a cărnii. Una dintre ele este preţul din cale-afară de scăzut al produselor pe baza acestui aliment.

Citește și
coronavirus
Declarația epidemiologică. Ce este și de către cine trebuie completată la intrarea în țară

Implicit, în ecuație intră costuri mici de producţie, salarii de mizerie, dar și condiții precare pentru angajați.

Julia Klöckner, Ministrul german al agriculturii: ”Problema noastră nu este doar abatorul Tonnies, ci întreg sistemul. Analizăm varianta unei legi care să interzică vânzarea sub un anume preţ de producţie. Preţurile de vânzare nu reflectă valoarea mărfii. Carnea nu e o marfă că oricare alta, la mijloc sunt animale măcelărite. Nu zic că produsele din carne trebuie să devină produs de lux, dar nici de consum zilnic”.

Şi în Marea Britanie au apărut focare, la trei fabrici de procesare a cărnii din Țara Galilor - 200 de bolnavi sunt doar într-o singură unitate. Și aici lucrează est-europeni.

Pe de altă parte, autoritățile din regiunea italiană Campania au trimis militari în orașul Mondragone, ca să vegheze la respectarea carantinei instituite în jurul mai multor clădiri abandonate. Acolo trăiesc sute de muncitori sezonieri bulgari. Zeci dintre ei au COVID-19, dar încalcă flagrant măsurile care limitează circulația.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult