Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Filmul unei capturi record în România. Ce au pierdut traficanții pe drum

Your browser doesn't support HTML5 video.

Doi sârbi au fost arestaţi după ce autorităţile au găsit o tonă de cocaină într-o şalupă eşuată la Sfântul Gheorghe. Captura, evaluată pe piaţa neagră la 300 de milioane de euro, este una dintre cele mai mari din istoria României.

Cum era de aşteptat, suspecţii au adoptat codul tăcerii, aşa că nu se ştie ce cantitate din acest drog de mare risc a intrat totuşi pe piaţă. Povestea incredibilă în care ar fi implicaţi inclusiv spanioli şi români este departe de a se fi încheiat.

Imaginile filmate imediat după ce autorităţile au ajuns în dreptul şalupei răsturnate par scene din filmele cu traficanţii de droguri din Mexic sau Columbia. Pachete întregi de cocaină plutesc împrăştiate pe mare, aproape de ţărm, iar scafandrii le aduna rând pe rând. Captură este uriaşă: o tonă de cocaină ascunsă sub fundul dublu al bărcii care plutea în derivă.

Un localnic a văzut-o prima dată la circa 2 km nord de gură de vărsare a Dunării în mare, la Sfântul Gheorghe, şi, temându-se că este martorul unui naufragiu cu victime, a sunat la 112. Anchetatorii spun însă că erau deja pe drum spre aceeaşi barcă după ce au găsit un pachet de 1 kilogram de cocaină, pierdut într-un sat din Tulcea, de traficanţii care au fugit din ambarcaţiunea eşuată.

Captură păzită de luptătorii SIAS a fost transportată la DIICOT Bucureşti, unde procurorii vor încerca să desluşească toate iţele acestei poveşti complicate. DIICOT: ”Modul de operare este atipic pentru România, este foarte complex, este specific Balcanilor.”

Comisar Şef: "Din cercetări s-a stabilit că drogurile proveneau din America de Sud şi au fost transportate pe cale maritimă. Este cea mai mare captură din ultimii ani, precedentul fiind de 2 tone acum 2 ani şi 1 tonă în Constanța în 2009.”

În saci sunt aproximativ 1000 de kilograme de cocaină, însă pe piaţa neagră ajung cu uşurinţă 3 tone. Explicaţia este simplă, în acest moment vorbim de un drog pur, concentraţie 90% la sută, letală pentru organism, aşa că traficanţii adăugă şi alte substanţe şi apoi o vând consumatorilor.

În bani, asta înseamnă 300 de milioane de euro. Mai mult decât bugetele adunate ale câtorva ministere de la noi.

Procuror şef: ''România era doar țara de tranzit şi drept urmare substanţele urmau să părăsească teritoriul naţional pe cale rutieră.''

Calupurile de cocaină erau învelite în veste de salvare, aşa că este posibil să fi fost aduse pe mare.

De exemplu să fi fost aruncate în apă, de la bordul altei ambarcaţiuni, în apropierea apelor noastre teritoriale, adică la cel puţin 25 de kilometri de ţărm. Pachetele urmau să fie apoi pescuite, la propriu, de traficanţii din şalupă.De altfel, în barcă au fost găsite mai multe ustensile de pescuit.

Pe de altă parte traficanţii au salvat o parte din marfă pentru că aveau două şalupe. Cea de-a doua a fost şi aceasta găsită, însă drogurile fuseseră deja mutate.

În România, consumul de droguri de mare risc a crescut îngrijorător în ultimii ani , iar specialiştii avertizează că ţara noastră tinde să devină curând o ţară ţintă a traficanţilor, nu doar una de tranzit.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult