Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Filmul decolării eșuate a avionului în care se aflau Mircea Geoană și Luminița Odobescu. „Piloții au auzit un zgomot”

Your browser doesn't support HTML5 video.

O aeronavă a companiei Tarom, cu 93 de pasageri la bord, a fost înconjurată de pompieri, în noaptea de joi spre vineri, pe pista aeroportului din Bruxelles, unde se pregătea de decolare.

Piloții au raportat o defecțiune tehnică, iar zborul a fost anulat. Printre călători s-au aflat și secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, și ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu.

Potrivit Tarom, aeronava de tip Boeing 737, cu 93 de pasageri la bord, trebuia să decoleze în jurul orei 23 şi 20 de minute de pe Aeroportul din Bruxelles, cu destinaţia Otopeni. Echipajul a decis să oprească decolarea, după ce a identificat o problemă tehnică - o piesă din cabina piloţilor a cedat.

Marius Popescu, pilot, specialist în aviaţie: „În procedura de decolare, la o viteză de 185 de km/h, adică aprox 100 de noduri, cei doi piloţi au auzit un zgomot venit din spatele scaunul copilotului şi au simţit în interiorul cokpitului miros de ebonită încinsă. Categoric s-au gândit că e un failer electric şi au iniţiat procedura de rejected takeoff. În astfel de situaţii, aeronava merge spre capătul pistei şi iese pe taxiway”

Cei 93 de pasageri, între care şi secretarul adjunct al NATO Mircea Geoana şi Ministrul Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu au fost coborâţi în siguranţă, iar aeronava a fost supusă unei inspecţii amănunţite.

Citește și
mircea geoana
Mircea Geoană, „captiv” în Bruxelles. Cursa Tarom către București, blocată înainte de decolare

Reporter: E vreo procedură specială dacă la bord se afla un secretar adjunct al NATO sau miniştri?

Marius Popescu, pilot, specialist în aviaţie: „Nu. Căpitanul aeronavei e in charge şi dacă nu a fost notificat ca zbor special, nu sunt alte recomandări. Important e ca la manşă erau doi comandanţi experimentaţi ai Tarom, cu peste 10 mii de ore de zbor fiecare.”

70 de pasageri au decis să rămână cazaţi pe banii companiei încă o noapte în capitala Belgiei, alţi 23 şi-au cerut înapoi banii pe bilet, sau au fost mutaţi la alte curse care au decolat mai târziu.

Potrivit reprezentanţilor Tarom, piesa defectă a fost comandată imediat din Germania şi înlocuită, iar aeronava a decolat în jurul orei 13 spre Bucureşti.

Tarom a mai transmis că aeronava este relativ nouă, a intrat în exploatare în 2018, iar compania regretă neplăcerile cauzate pasagerilor.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult