Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fetele care învață meserii de băieți: Sudor, electrician, tinichigiu sau vopsitor auto. „Au mai multă răbdare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sudor, electrician, tinichigiu sau vopsitor auto - sunt meserii care încep să devină din ce în ce mai atractive și pentru femei.

Specialiștii spun că tendința vine în sprijinul firmelor din zona industrială, unde este mare nevoie de oameni. Totuși, multe tinere cu astfel de specializări nu exclud ca, după terminarea școlii, să plece în străinătate, unde salariile ajung și la 3.000 de euro pe lună.

Georgiana învață la un Liceul Tehnologic din Blaj. Deja reușește să realizeze un circuit electric, uneori mai repede decât băieții din clasă, spune ea. Încă de mică a fost atrasă de meserii pe care, în general, le fac bărbații.

Georgiana Crețiu, elevă: „Am văzut la tata mai ales, că lucra în fabrică, și am fost curioasă și m-a atras din primele momente când m-a lăsat să îl ajut. Chiar dacă suntem fete, electricienii sunt foarte căutați și e o meserie bine plătită.”

Alexandra se pregătește, în schimb, să devină vopsitor auto.

Citește și
Job
Joburi potrivite pentru introvertiți și cu cât se plătesc

Alexandra Maria, elevă: „Este destul de dificil deoarece sunt o fată printre foarte mulți băieți, dar cred și sper că pot să mă ridic, să facem aceeași meserie la același nivel. Momentan învățăm măsurătorile cu șublerul.”

Iar Elisabeta, o elevă de 18 ani din județul Bistrița-Năsăud, va deveni, în scurt timp, sudor cu diplomă.

Elisabeta Rus, elevă: „Câștigi mai bine în acestă meserie, e mai căutată”

Reporter: E o lume a băieților

Elisabeta Rus, elevă: „Da, și fetele pot munci în sudură.”

Directorii liceelor tehnologice spun că numărul fetelor care vor să învețe astfel de meserii crește de la un an la altul.

Lucian Blaga, director adjunct Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj: „Putem considera că s-a dublat numărul de fete. Salariul cred că este foarte motivant, pentru că cererea este foarte mare.”

Carmen Sânc, director Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia: „Fetele sunt atente, migăloase, au mai multă răbdare și sunt conștiincioase.”

Alexandru Man, profesor instructor școala profesională Târlișua: „Ei pleacă la întreprinderi unde se instruiesc și se pregătesc în continuare. Mulți dintre ei, după ce termină școala profesională, se angajează atât în țară cât și în străinătate.”

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, din 104.000 de elevi înscriși în învățământul profesional în anul școlar 2021-2022, 36.000 au fost fete.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult