Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festival dedicat muzicii străvechi la Iași. Tarafuri din toate regiunile țării și-au dat întâlnire

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tarafuri din toate regiunile țării și-au dat întâlnire la Iași, la un festival dedicat muzicii străvechi. În ținute populare, artiștii au cântat așa cum se făcea odinioară în comunitățile din care provin.  

Intrarea a fost gratuită și, pe lângă spectacolul de muzică, publicul a putut studia instrumentele muzicale de care mulți... nici n-au auzit vreodată.

Vioara cu goarnă este o marcă a muzicii folclorice din Bihor. Iar acest taraf folosește două astfel de instrumente și o tobă.

Radu Vesca, membru taraf: ”Îmi place muzica de mic, am crescut cu muzică și încerc să urc”.

În ținutul Bucovinei, cobza și vioara sunt încă apreciate la nunți. Dar nu la fel de mult ca altădată, când toată pregătirea evenimentului se făcea pe muzica lor, spun lăutarii.

Mircea Râpă, muzicant: "Am fost familie de muzicanți, tata a cântat la vioară şi am mai avut un frate care a cântat la cobza și apoi cu mine”.

Gheorge Toderaș, muzicant: "Am preluat de la scripcarii satelor învecinate cântece, doine, tot ce se cânta în zona respectivă".

Marian Ancuța, muzicant: ”Taraful nostru se numește Rădăcini din cauză că interpretează folclorul de la rădăcină. Nu se abat să cânte altceva, numai folclor//doine, şi hore, şi sârbe. Exact cum se cântă la rădăcină”.

Ozana Dram, organizator: ”Am selectat aceste 6 tarafuri care să exprime într-o manieră cât mai aproape de ceea ce se întâmpla în zona rurală, acest tip de muzică ușor uitată. Am vrut să o aducem în prim plan, oamenii să se bucure de ea și să o redescopere”.

La festivalul național de tarafuri Barbu Lăutaru a venit artişti din Gorj, Satu Mare, Bihor, Suceava, Iași și din București.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult