Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fermierii români, ajutați de stat să deschidă linii de procesare pentru materiile prime. Ce este programul Investalim

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe o piață invadată de conserve, sucuri și murături, făcute în Spania, Italia, Turcia sau Germania, încep să își facă loc și variantele românești. Timid, ce-i drept, pentru că nu sunt mulți cei care își permit să deschidă linii de procesare.

Primele fonduri puse la dispoziție de autorități pentru fabricile în care se pot prelucra legume, fructe, carne și lactate, de pildă, au stârnit interesul fermierilor. Programul în valoare de 520 de milioane de euro nu mai are niciun ban disponibil.

După ce pandemia l-a forțat să își închidă restaurantul din Hațeg, Vlad Botca, un tânăr antreprenor, a decis să pună la borcan tot ce gătea în mod obișnuit și livra clienților: tocănițe, ciorbe și supe. A închiriat un spațiu, a investit într-un aparat de sterilizare și a creat o mică linie de procesare.

Vlad Botca, directorul companiei: „Ne-am extins, am intrat și în diferite magazine, băcănii mici sau livratori mai mari. Am primit invitații și la diferite evenimente și târguri și astfel a început să ne cunoască mai multă lume. A fost o creștere ușoară, dar organică”.

Investițiile în linii de procesare performante se ridică la milioane de euro, așadar nu sunt mulți cei care își permit o asemenea cheltuială. Tocmai de aceea pentru prima dată statul a pregătit fonduri speciale, iar interesul este peste așteptări, spun oficialii. În unele cazuri, banii au fost epuizați imediat.

Investalim este cel mai mare program lansat de autorități pentru linii de procesare. Deși au fost alocate, pentru anul acesta, 147,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile, interesul a fost atât de mare încât valoarea proiectelor depuse de fermieri a depășit de mai bine de 4 ori această sumă și a ajuns la peste 613 milioane de euro. În prezent, sesiunea este închisă, iar proiectele depuse sunt în evaluare la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Vor avea întâietate cei care obțin scorul cel mai mare.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Încerc împreună cu colegii mei de la finanțe să finațăm tot acest program Investalim pentru că ne dorim foarte mult să procesăm cât mai multă materie primă și să nu mai exportăm această materie primă și să importăm produse finite”.

Un alt program prin care fabricile de procesare pot primi fonduri a fost deschis de autorități acum două luni. Din cele 315 milioane de euro au fost acoperite în jur 50 de milioane. Pot cere ajutor financiar cei care doresc să își modernizeze fabricile, să construiască unele noi pentru prelucrarea legumelor și fructelor, ori pentru producția de ulei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult