Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fermierii cer Guvernului să declare stare de calamitate. Seceta a distrus culturile de cereale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Seceta face ravagii în holdele țării, însă puțini agricultori și-au asigurat recoltele. Unii au renunțat să mai facă această cheltuială, pentru că despăgubirile oferite de polițe erau mici.

Acum, în lipsa ploilor, cer declararea stării de calamitate și așteaptă ajutor de la Guvern. Pe 2.500 hectare - în Bacău - Laurenţiu Baciu cultivă grâu, porumb și floarea soarelui. Ne spune că anul acesta nu va recolta mare lucru, pentru că la el în zonă nu a plouat aproape deloc. La asigurare a renunțat, după ce în anii trecuți nu a putut obține despăgubirile la care se aștepta. Laurențiu Baciu, fermier: „Când se întâmplă un necaz vin 1,2,3 foarte încruntaţi care găsesc fel de fel de motive: ba nu ai recoltat la timp, ba n-ai şapcă, ba ai păr în nas.” România are 8,6 milioane de teren arabil. Mai puțin de o cincime sunt asigurate în caz de secetă, deși statul subvenționează până la 70% din primele ce ar trebui plătite de agricultori.

Oamenii spun că sumele primite pentru daună sunt prea mici. Laurențiu Botezatu, broker asigurări: „Prima de asigurare este de 350 de lei pe hectar. Despăgubirea este de 450 de lei pe hectar. ” Ion Melinte, fermier: „În fiecare an fac asigurări, dar facem degeaba pentru că la secetă numai dacă Guvernul dă Hotărâre de Guvern zonă calamitată şi dacă ne ajută ei, pentru că în rest nu ne ajută nimeni pentru secetă.” În aceste zile, Ministerul Agriculturii face verificări în teren pentru a evalua efectele secetei. Până acum, oficialii au identificat aproape 80 de mii de hectare de terenuri arabile, grav afectate de lipsa apei. Asociația cultivatorilor de cereale și plante tehnice din Moldova susține că, în această regiune, aproape 93% din culturile de grâu sunt compromise.

La soia, paguba este estimată la 80%, iar floarea soarelui, 75%. Ovidiu Cada, inspector Direcția Județeană Agricolă Iași: „Culturile sunt afectate de secetă, cantitatea de precipitații este foarte redusă spre minim.” Clubul Fermierilor Români intermediază asigurări pentru agricultură. Reprezentanții săi recunosc că numărul cererilor pe care le-au primit de la fermieri pentru această formă de protecție a scăzut. Caesar Huțanu, director dezvoltare parteneriate Clubul Fermierulor Români: „În campania 2019-2020, din datele din piață, s-au asigurat undeva la 138.000 de ha. La ora actuală, din datele pe care le avem din piață suntem undeva la 100.000 de ha asigurate pentru acest risc de seceta.” Speranța fermierilor este declararea stării de calamitate în agricultură, care le-ar permite să amâne unele plăți, precum arenda și îngrășămintele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult