Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fermierii care s-au unit în cooperative agricole pot accesa mai ușor fonduri europene

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Unde-s mulți, puterea de vânzare crește”, spun fermierii care s-au unit în cooperative agricole. Și-au dat seama că împreună pot face un profit mai bun și pot accesa mai ușor fonduri europene.

În plus, cei care fac parte dintr-o asemenea asociație sunt scutiți de la plata impozitelor pe terenuri și clădiri. Beneficii sunt și pentru consumatori care au garanția unor produse proaspete și naturale.

În comuna Săsciori din Alba, peste 100 de fermieri s-au unit în două cooperative, pentru a-şi vinde mai uşor produsele. Sunt peste 35.000 de oi şi 2.200 de vaci înregistrate în comună. De curând, fermierii au depus un proiect pentru a deschide un abator.

Nicolae Dan, director executiv la cooperative: „Alte avantaje constau în accesarea de bani europeni mult mai uşor am şi accesat o măsură am depus un proiect în luna lui noiembrie pentru un abator. Un procent de 30% parte de cofinanţare a cooperativelor. Proiectul având ca valoare 60000 de euro".

Un fermier are 11 vaci şi peste 100 de oi. De când s-a înfiinţat cooperativa, a înţeles că e singura modalitate prin care îşi poate vinde laptele la un preţ bun.

Citește și
pacienti
COVID-19 a făcut ravagii în rândul cadrelor medicale. OMS: ”Estimăm că cel puţin 115.000 de angajaţi din sănătate au murit”

Ion Dican, membru cooperativă: "Ne ajută destul de multă că nu avem ce face cu marfa, cu brânza dacă nu aducem laptele aici nu ne-o ia nimeni”.

Mircea Tamaş este unul dintre fermierii din judeţul Cluj care au înfiinţat o cooperativă pentru procesarea cărnii de porc din rasa Mangaliţa.

Mircea Tamaş, membru fondator la Cooperativa Agricolă: "Rolul cooperativei este ca să se implice în preluarea animalelor, prelucrarea lor şi valorificare prin unirea forţelor este mult mai uşor".

Specialiştii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca spun că fermierii care se asociază într-o coopertivă suportă mai uşor cheltuielile cu utilajele, care sunt cele mai mari.

Ovidiu Ranță, profesor la USAMV Cluj-Napoca: "Discutăm astăzi în doemniul tehinicii agricole de echipamente extraordinar de scumpe, iar achiziţia acestor echipamente în comun ar rezolva foarte multe dintre necesităţile şi problemele care apar".

În România, numărul cooperativelor agricole a crescut de patru ori în ultimul deceniu. Sunt înregistrate acum peste 1.700.

Silvia Hicea, purtător de cuvânt la Direcția Agricolă Cluj: ”S-a început cu cooperative pentru legumicultură, pentru cultura mare, pentru animale şi ulterior s-au infintat cooperative pentru caprine, ovine, ori pentru albine, care reunesc fermieri din domeniu mult mai strict".

În noiembrie, anul trecut, a fost promulgată şi o lege prin care fermierii, care sunt membrii într-o asociaţie agricolă, sunt scutiţi de plata impozitelor pe clădirile şi terenurile folosite pentru producţia cooperativei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult