Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Freezing rain a pus stăpânire pe toată țara. La noapte, situația se va înrăutăți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Frigul şi ploaia îngheţată sau freezing rain au pus stăpânire pe capitală şi 13 judeţe. Fenomenul a creat o pojghiţă periculoasă pe şosele, arbori, maşini şi case.

Vremea ne va pune la grea încercare până marți seară, spun meteorologii. Informarea de ninsori şi lapoviţă s-a transformat luni în cod galben, iar noul val de precipitaţii vine după poleiul şi ploaia îngheţată de duminică. Dimineaţa, oamenii şi-au început ziua curăţând trotuarele şi maşinile din parcare. Apoi. a nins cu fulgi mari şi, implicit, au apărut problemele în trafic şi tamponările.

Prognoza meteo se actualizează aproape la fiecare oră, pentru că situaţia este una dinamică. După ora 11, ploaia îngheţată s-a transformat în ninsoare în Bucureşti, iar la noapte ne aşteaptă un val mai consistent de precipitaţii. Joi va fi la fel. Cele mai afectate zone sunt Muntenia şi Dobrogea.

Pentru Bucureşti, răul începe marți noapte: vor fi minus 7 grade, vântul va bate cu putere şi se vor intensifica şi ninsorile. 

Probleme cu zborurile

Citește și
tramvaiul 41, ploaie inghetata
Linia tramvaiului 41 din București, blocată temporar de ploaia înghețată

A fost cod portocaliu de polei. Multe cabluri de alimentare electrică s-au rupt sub greutatea țurțurilor, câteva localităţi au rămas în beznă şi unele tramvaie din Capitală s-au blocat.

Probleme au fost şi pe aeroporturi, unde aeronavele nu au mai putut decola.

Pe aeroportul Henri Coandă au fost anulate zeci de zboruri dus-întors, iar oamenii au intrat în panică pentru că pierdeau legături.

De pildă, aeronava care ar fi trebuit să decoleze de pe Otopeni la 17:15 şi să ajungă la Madrid la ora 21 a fost reţinută la sol. Astfel, peste 100 de persoane care urmau să se întoarcă cu aceeaşi aeronavă în ţară, au rămas blocate în capitala Spaniei.

Compania de zbor a spus că le asigura călătorilor cazare şi masă până miercuri, la următorul zbor.

Şi pe aeroportul din Timişoara au fost probleme, unde aproape 100 de pasageri au aşteptat mai bine de 10 ore aeronava spre Bucureşti, iar în final au aflat că zborul s-a anulat.

"Este o stare de oboseală de nervozitate, unele persoane dorm pe băncuță, altele se agită, poate la unele le e foame, nu e plăcut după ce stai 10 ore într un aeroport, nimeni nu e în stare să spună dacă mai vine, dacă a fost anulat nu îşi asumă nimeni", povestește un pasager.

”Avioanele sunt acoperite cu o peliculă de gheaţă, aceasta peliculă se îndepărtează prin degivrare, numai că din cauza acestui fenomen meteo, avionul se acoperă cu o peliculă de gheaţă înainte de a apuca să decoleze. deci timpul în care este eficient lichidul degivrant nu este suficient de lung şi avionul îngheaţă din nou”, a explicat Valentin Iordache, purtător de cuvânt al Aeroportului Otopeni.

Situația traficului din Capitală

Ploaia îngheţată a făcut probleme şi în traficul din Capitală. 20 de tramvaie au fost blocate mai bine de o oră într-un cartier, din cauză că a îngheţat linia de tensiune. Iar pe autoturisme, gheaţa s-a format aproape instantaneu, după pornirea de pe loc.

Probleme din cauza poleiului au fost şi în ţară. În Dâmboviţa, la Titu, pomii înmuguriţi au îngheţat în livezi, iar oamenii se tem că recolta de fructe este compromisă.

Nici pietonii nu au scăpat mai uşor: umbrelele cu care se apărau de ploaie s-au încărcat rapid de gheaţă.

Din cauza şoselei acoperite cu polei, în Azuga, o mașina a derapat şi a rămas suspendată deasupra unui pârâu. Şoferul și pasagerul din dreapta, răniţi uşor, au fost salvaţi la timp de pompieri.

Necazuri au fost şi în Prahova. Gheaţa depusă pe cabluri a lăsat fără curent 400 de locuinţe din 3 localităţi. Avaria generală a cuprins 15 transformatoare.

Mulţi şoferi s-au revoltat şi le-au cerut explicaţii poliţiştilor, când au văzut că nu-şi pot continua drumul spre Brăila.

Meteorologii spun că în următoarele 5 zile vremea va rămâne una de iarnă. La sfârşitul săptămânii viitoare, se preconizează o încălzire, care sporeşte pericolul de inundaţii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult