Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fenomen îngrijorător. Tot mai multe tinere sună la 112 și pretind că au fost răpite

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fenomenul îngrijorător şi periculos de alertare falsă a autorităţilor continuă şi duminică, nu cu unul, ci cu două exemple.

Două tinere au minţit că sunt sechestrate şi răpite, iar zeci de poliţişti le-au căutat ore în şir.

„Facem un apel urgent la populaţie, nu mai puneţi în pericol viaţa unor oameni care au nevoie într-adevăr de ajutor", este mesajul reprezentanţilor Poliţiei Române, în timp ce Ministrul de Interne anunţă că va propune în Guvern înăsprirea amenzilor.

O adolescentă de 14 ani din Iaşi, de pildă, şi-a anunţat disperată mama că a fost luată la ocazie, legată de mâini şi picioare şi dusă într-un loc necunoscut unde, într-un final, a reuşit să scape. Totul a fost o minciună, doar ca să ascundă faptul că voia să vină în Bucureşti, să se întâlnească cu un băiat.

O farsă proastă s-a dovedit a fi şi cazul unei femei de 30 de ani, din Sibiu, care şi-a anunţat tatăl că a fost răpită şi sechestrată, în condiţiile în care era şi cu copilul de nici 2 ani. O zi întreagă au căutat-o zeci de poliţişti, ca s-o găsească, nevătămată, în casa unui bărbat.

Citește și
Filmul apelurilor false la 112, care au pus pe jar polițiștii Capitalei
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Filmul apelurilor false la 112, care au pus pe jar polițiștii Capitalei

Adina Maftei, IGPR: „Încerca să îşi construiască o apărare în faţă de concubin, căruia i-ar fi furat portofelul.”

15 ani au trecut de la implementarea sistemului 112 în România, dar amenzile au rămas la fel de mici, deşi nu am dus lipsă de intiative legislative. Ultima, votată de Senat în 3 iulie, prevede majorarea amenzilor de la 1000 de lei până la 25% din totalul cheltuielilor acţiunii şi muncă în folosul comunităţii.

Va intra în dezbatere în Camera Deputaţilor, când se vor întoarce aleşii din vacanţă. Dar să nu uităm că un alt proiect zace prin sertare din 2013. În lipsa unor amenzi usturătoare, autorităţile fac apel la populaţie pentru stoparea acestui fenomen extrem de periculos.

Adina Maftei, IGPR: „În spatele a ceea ce se vede sunt poliţişti, tehnică, procurori. Pentru eficienţa, aceşti oameni ar trebui să se ocupe de cazuri reale. Fac un apel de urgenţă pentru apelul de urgenţă 112, să nu punem în pericol sănătatea semenilor noştri.”

În alte ţări, pe lângă amenzi, folosirea abuzivă a numărului de urgenţă poate fi pedepsită cu închisoarea, de exemplu, în Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Austria sau Norvegia.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult