Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Femeie din Timișoara, suspectată de radicalizare și propagandă teroristă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Autoritățile au efectuat joi două percheziții domiciliare la locuințele unei femei de 33 de ani din Timișoara, bănuită că s-a radicalizat și făcea propagandă teroristă.

În urma perchezițiilor, suspecta a fost dusă la sediul DIICOT Timiș pentru audieri. De asemenea, polițiștii au ridicat un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD și 25 de cd/dvd-uri, conform unui comunicat emis de DIICOT.

Femeia ar fi accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă și deținea mai multe materiale de acest gen, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare.

De asemenea, femeia promova un mesaj de propagandă publică cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism.

Suspecta ar fi trecut printr-un proces de radicalizare  

Începând cu anul 2019, suspecta a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiți susținători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu.

Citește și
stat islamic
Amenințarea noului lider al Stat Islamic. Ce țară va fi ținta grupării teroriste

În acest context, suspecta a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă şi a promovat în mediul virtual mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radical islamiste, specifice organizațiilor teroriste musulmane. Femeia folosea în acest scop diferite aplicaţii de mesagerie.

Suspecta a dezvoltat prin intermediul unei rețele de socializare, pe care avea mai multe profile, relații cu cetățeni străini, unii dintre ei suspecţi de apartenenţă la organizația teroristă din Orientul Mijlociu.

Aceşti cetăţeni străini au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însuşirii ideilor şi credinţelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje şi simbolului specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme şi fotografii cu arme sau luptători înarmaţi, scene de luptă, execuţii de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigaşi, predici ale unor clerici radicali.

Femeia și-a exprimat online susținerea față de organizația teroristă

 

În mediul virtual, suspecta şi-a exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă din Orientul Mijlociu şi a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-și disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici.

Pe parcursul procesului de radicalizare, femeia a participat la sesiuni de pregătire din partea cetățenilor străini, în care a învățat să își ascundă acțiunile cât de mult posibil.

Astfel, suspecta folosea 21 de adrese de email, mai multe telefoane și cartele reîncărcabile, pe care le schimba la intervale regulate de timp. De asemenea, folosea și aplicații de tip VPN, menite să cripteze comunicațiile dintre părți.

Femeia dorea să ajute teroriști să vină în România Totodată, suspecta şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult