Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fabrica de zahăr din Luduș se redeschide cu investitori români, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este un an bun pentru sfecla de zahăr, se laudă fermierii din Mureș. Așa că am putea avea pe piață mai mult zahăr românesc, având în vedere că se redeschide fabrica de prelucrare din județ, de la Luduș.

Cu peste o mie de angajați în anii '80, a fost închisă, după privatizare, de noii proprietari, un grup de investitori francezi - pentru că mergea în pierdere.

Salvarea a venit de la investitorii români, care pregătesc acum reluarea producției. Pe lângă fabrica din Luduș, România mai are doar una singură de prelucrare a sfeclei de zahăr, la Roman, județul Neamț.

După o vară ploioasă, fermierii din Mureș care au mizat pe sfecla de zahăr se pot lăuda cu o producție foarte bună.

Fulop Zoltan, fermier: „Acum doi ani am avut 60 de tone pe hectar. Sperăm ca și anul ăsta o să ajungem o producție de 60 tone.”

Citește și
zahar
Fabrica de Zahăr de la Luduș, salvată de fermieri. Cultivatorii de sfeclă au încheiat un acord pentru a o achiziționa

Alb Liviu, fermier: „Suntem aici într-un bazin propice culturii. Deși este o cultură destul de costisitoare, pentru ca prețul pe un hectar sare de 12.000 de lei, dar cu subvenții totuși producem o marjă de profit un pic mai generoasă.”

Pe sfeclă de zahăr au mizat peste 100 de fermieri, care se gândesc acum să mărească suprafețele cultivate. Mai ales că cea mai mare parte a producției va fi prelucrată la fabrica din Luduș. Închisă acum doi ani, fabrica de zahăr - veche de peste un secol - ar urma să-și reia activitatea.

Silvia Jude, director executiv al de Direcției pentru Agricultură a județului Mureș: „Am înregistrat 116 contracte încheiate între fermieri și fabrica din Luduș și Bacău, producția obținută este înregistrată între minim 46 de tone de hectar, maxim 82 de tone de hectar”

Reluarea producţiei întâmpină o serie de dificultăţi care ar urma să fie rezolvate pe parcurs.

Sergiu Marinescu, consultant fabrică de zahăr: „160 - 170 de mii de tone nu fac decât să ne asigure funcționarea pe 50 de zile, mai departe vom vedea.”

Daniel Preda, reprezentant sindicat fabrica de zahăr: „O parte dintre muncitori s-au reorientat spre alte locuri, o parte s-a reîntors, s-au angajat sezonieri, care vor lucra pe perioada de recoltare.”

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut considerabil în ultimii ani în ţara noastră. Dacă în 2014 era de aproape 1,4 milioane de tone, în 2020 s-a redus la jumătate. Pentru că acoperim doar 30% din consumul intern, s-a importat zahăr masiv: 140 de milioane de euro doar în 2020.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult