Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experiment inedit la Iași. Zeci de persoane au trecut prin senzațiile oamenilor cu deficiențe de vedere. VIDEO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cina pe nevăzute - este un experiment inedit, desfăşurat în premieră în ţara noastră.

Timp de două ore, la Iaşi, câteva zeci de persoane au fost invitate să ia masa fără să vadă nimic.

Miza a fost de a atrage atenţia asupra dificultăţilor cu care se confruntă persoanele cu deficienţe de vedere.

Peste 50 de oameni au răspuns invitaţiei de a experimenta senzațiile prin care trece o persoană cu deficiențe de vedere, atunci când ia masa. Astfel, timp de aproape două ore, au savurat cina pe întuneric.

Fiecare voluntar a fost îndrumat de un ghid nevăzător.

Bărbat: „Ceasul, la 12 ai un fel, la 3 ai un fel, la 6 ai un fel şi atunci, dacă tu ştii bine ceasul, atunci tu ştii exact cum trebuie să mănânci.”

Silviu a fost una dintre gazdele serii. Are 28 de ani și este profesor de limbă română la un liceu pentru copii cu deficiențe, din județul Iași. Ultimul crâmpei de culoare de care s-a bucurat a fost în clasa a III-a.

Silviu Roșu, nevăzător: „Sunt nevăzător de la nouă ani. Acum, asta pentru mine nu mai este o problemă, pentru că sunt integrat în societate, am un loc de muncă şi cred că 90% dintre lucruri le pot face singur.”

Evenimentul „Cină pe întuneric” a fost organizat pentru prima oară în România.

Prof dr Camelia Bogdănici, medic oftalmolog: „Să ne învăţăm familia, copiii, că, la un moment dat, în familie, cineva poate va avea o problemă. Și atunci să îl înţelegem şi să reuşim să îi facem o viaţă mult mai bună şi caldă.” Oana Lucia Mocanu, preşedinte Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Iaşi: „Vrem să demontăm un mit, în sensul că foarte multe persoane spun că nevăzătorii aud mai bine. Anatomic, urechea este la fel, simţurile sunt la fel, doar că nu ne mai axăm pe vedere, nu mai compensăm cu vederea şi, atunci, evident că suntem mai atenţi la alte simţuri."

În Iași sunt peste 3.000 de persoane nevăzătoare, iar la nivel național, aproape 50.000.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult