Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experiența unui francez care a venit cu mașina electrică până în România. În cât timp a ajuns la Timișoara și apoi la Mamaia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei care merg la mare cu mașina electrică trebuie să-și organizeze vacanța în jurul unei prize.

Pe Autostrada Soarelui se poate încărca mașina la o singură benzinărie pe sens, iar în stațiuni șoferii mașinilor electrice ar putea rămâne fără energia necesară pentru a ajunge la cazare.

Jessie are 30 de ani, este din Franța și a decis să vină pe litoral alături de prietena lui româncă. A plecat din Chamonix, Franța, cu destinația Mamaia. Primul test, lipsa autostrăzilor din România.

Reporter: „Cât ați făcut din Franța până în România? Câte ore?” Jessie: „Cam 20 de ore până la Timișoara și după 12 ore de la Timișoara până aici”. Turistul și-a calculat traseul până la mare și în funcție de stațiile de încărcare. Din păcate, oferta nu este grozavă.

Citește și
Romania masini benzina
Poluarea cauzează 10% din cancerele din Uniunea Europeană. Cum ar putea fi redusă semnificativ în România
Ce trebuie să știe șoferii de mașini electrice care vor să conducă până la litoralul din România

Cei care vor să vină la mare în vacanță cu mașina electrică trebuie să își calculeze din timp traseul. În stațiunea Mamaia, se găsesc doar trei hoteluri care oferă stații de încărcare pentru mașinile electrice, în timp ce în sudul litoralului există doar unul. În schimb, în Constanța se găsesc stații în centrele comerciale.

Jessie: „Am venit la acest hotel pentru că este încărcător de mașină electrică.” Reporter: „Cât de mult durează să încărcați mașina?” Jessie: „20-30 de minute, depinde, cam așa.”

Stații electrice

MAMAIA – trei (hoteluri) EFORIE NORD – una singură și atât în tot sudul litoralului (hotel) CONSTANȚA - 21 (oraș, benzinării, hipermarket) Doar câteva hoteluri de patru și cinci stele pun la dispoziția turiștilor servicii de încărcare, deși, în ultimele trei luni, în țara noastră au fost vândute peste 2.300 de mașini electrice. De cinci ori mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. În rest, pe tot litoralul, de la nord la sud, aproape nimic. Raluca Dumitrașcu, managerul unui hotel din Mamaia: „Conform solicitărilor, ideal ar fi să fie stații fast-charge pentru că majoritatea oaspeților le lasă la încărcat peste noapte și pentru a putea eficientiza timpii de încărcare și de așteptare între încărcări pentru că, așa cum spuneam, solicitările sunt din ce în ce mai mari. Stațiile de încărcare fast charge ar fi cele mai indicate."

Răzvan Dobre, managerul unui hotel din Mamaia: „Vin din ce în ce mai mulți oameni cu mașini electrice și chiar avem de gând să punem mai multe stații pentru anul viitor.”

Stații

Type 2 - 2.000 staţii (staţii de putere medie) CCS (chademo) - 601 (staţii rapide) Tesla Supercharger - 30 (staţii ultra rapide) Sursă: Eco Drive

Potrivit experților auto, în România sunt înregistrate aproape 18.000 de autovehicule electrice și doar 2.631 de dispozitive de încărcat.

Adrian Cherciu, specialist Eco Drive: „Cel mai ușor pentru un proprietar de mașină electrică ar fi să încarce la hotel sau la pensiunea acolo unde ajunge. Poate e lucrul cel mai important de știut pentru cei care au hoteluri, pensiuni, că ar fi foarte ușor să monteze o priză clasică în care îți încarci telefonul, nimic special, și atunci clienții ar putea să își încarce mașina pe stradă sau cât stau în sejur.” Potrivit Asociației Constructorilor Europeni de Automobile, România a înregistrat cea mai mare creștere a vânzărilor de mașini electrice. În al doilea trimestru din 2022, au fost cumpărate de cinci ori mai multe autoturisme eco față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult