Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Exercițiul aliat multinațional a început la Smârdan. Ministrul Apărării respinge categoric serviciul militar obligatoriu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel mai amplu exercițiu multinațional de instruire a forțelor aliate din 2023 a început luni, la Smârdan, în județul Galați. Zece mii de militari din 12 țări NATO, și două state partenere, se vor antrena împreună, până pe 9 iunie.

La festivitățile de deschidere, ministrul Apărării Naționale a negat ipoteza potrivit căreia serviciul militar ar putea redeveni obligatoriu în România.

Potrivit scenariului, în exercițiul Saber Guardian 23, gruparea de forțe multinaționale și ale Statelor Unite ale Americii va forța trecerea unui curs mare de apă prin mai multe puncte, pentru a cuceri câteva capete de pod.

Apoi, ofensiva va fi dezvoltată pe direcția Babadag, pentru securizarea unor obiective în vecinătatea localității. Punctele de plecare pentru executarea manevrelor se află la sud de Smârdan și la vest de Babadag.

Zece mii de militari, dintre care jumătate sunt români, sunt cantonați în 11 baze, de la Cincu, București, Slobozia, până la Capu Midia și Mihail Kogălniceanu. 1700 de echipamente și tehnică militară vor fi folosite în timpul aplicațiilor: de la tancuri, transportoare blindate și sisteme de artilerie, până la echipamente de geniu, elicoptere și nave fluviale.

Citește și
iskander, rusia
Rusia foloseşte rachete vechi de croazieră din care scoate ogivele nucleare. „Arată nivelul epuizării stocului de muniție”

Lt. col. Dan Nițu, comandantul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată: „Este un complex de exerciții tactice desfășurate gradual, urmând ca la sfârșitul etapelor, să avem o secvență pentru trageri reale cu muniție reală, în funcție de fiecare platformă."

David Ahern, armata SUA: „Nu puteam găsi o țară mai potrivită pentru a găzdui exercițiul și o oportunitate mai bună de a lucra cu armatele atâtor națiuni diferite. Suntem deja aici de câteva luni și e o zonă grozavă pentru antrenamente."

Declarația ministrului cu privire la armata obligatorie

Prezent la festivitățile de deschidere a exercițiului, ministrul apărării a trecut în revistă tehnica de luptă.

Ministrul a ținut să menționeze că subiectul reintroducerii serviciului militar obligatoriu nu este pe agenda sa.

Angel Tîlvăr, ministrul apărării: „Am văzut că tema apare public. Eu și acum, aici, spun că nu există o discuție pe această temă care să poată fi luată ca bază de speculații sau ca bază de dezvoltare. Sub nicio formă."

În România se află în prezent aproape 3.000 de militari americani. Franța a dislocat la Cincu, la scurt timp după declanșarea războiului din Ucraina, un batalion care include și detașamente din Belgia, Olanda și Luxemburg.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult