Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Exercițiu militar NATO al militarilor români și francezi, la Midia. Au fost lansate, simultan, rachete din poziții diferite

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru prima dată, militarii români și cei francezi au lansat, simultan, rachete din sisteme diferite, către același inamic imaginar.

Coordonarea electronică a fost făcută de către americanii de la Divizia 101 Aeroportată, dislocată la Mihail Kogălniceanu. Tragerile au avut loc la Capu Midia din județul Constanța, fapt pentru care, accesul navelor comerciale a fost interzis pe o anumită porțiune din Marea Neagră.

Este primul exercițiu militar în care sistemele Himars, achiziționate de Armata Română, participă alături de sistemele MRLS franceze - Multiple Launch Rocket System.

Coordonarea este făcută de specialiștii NATO. Lansările de rachete de la Capul Midia au fost restricționate pe o distanță de 20 de kilometri.

General maior Dorin Toma, comandant Divizia Multinațonală Sud-Est: „Acest exercițiu face parte dintr-un plan de instruire comun între battle-group francez de la Cincu, subunități din Armata României și unităti din Armata Americană, dislocate în Baza Aeriana Mihail Kogălniceanu”.

Citește și
mos craciun
Moș Crăciun a venit deja cu daruri pentru copiii militarilor, într-un elicopter, la baza Mihail Kogălniceanu

General Tricand de la Goutte, FRA Land Force: „Contextul geostrategic este prezent în mințile noastre, dar scopul este să ne antrenăm și să consolidăm și mai mult abilitățile comune, să comunicăm ca forțe aliate”.

Exercițiul a fost coordonat electronic de militarii Diviziei 101 Aeropurtate de la Baza Militară din Constanța.

Lt. Brian Fanning, Divizia 101 Aeropurtată: „Sistemul nostru american de computere permite diferitelor națiuni să comunice între ele. Brigada noastră Himars a fost capabilă, astăzi, să sincronizeze multiple forțe concetrate, pe o singură țintă”.

Sistemele Himars sunt de fabricație americană, iar Armata Română deține 18 dintre cele 54 comandate. Rachete ghidate prin GPS pot atinge ținte situate chiar și la 300 de kilometri depărtare, cu o precizie de un metru.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult