Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Exercițiu antiterorist pe Aeroportul Otopeni. Ce spune SRI despre riscul unui atentat în avion, în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un amplu exercițiu antiterorist, realizat în premieră de SRI, s-a desfășurat pe Aeroportul Otopeni. Peste 100 de lunetiști, pirotehniști, pompieri și medici au pus în scenă mai multe scenarii de risc, în care un avion era deturnat de teroriști.

Salvatorii au folosit de la muniție de antrenament și până la sânge fals, pentru a simula cât mai bine un pericol real.

Potrivit scenariului, avionul se îndrepta spre Larnaca. Doi pasageri au anunţat că au bombe, iar un complice ataca un membru al echipajului.

Pasagerii sunt somaţi să nu mişte. Dar printre ei se aflau însă şoimi ai aerului, cum sunt denumiţi luptătorii de elită din SRI prezenţi, discret, în cursele cu risc mare de securitate.

Agenţii nu ştiau cine sunt atacatorii şi ce vor face, pentru că misiunea să fie cât mai aproape de o situaţie potenţial periculoasă. Au reuşit însă să-i anihileze, folosind inclusiv armament de antrenament.

Marius Bercaru, ofiţer SRI: "Am avut mai mult atacatori, în cascadă, cu misiuni diferite. În final, au rezultat trei morţi şi trei răniţi! Niciunul dintre pasageri."

Marius Bercaru, ofiţer SRI: "În decursul istoriei, începând din anii 70, au fost câteva situaţii, în ultimii ani nu pot comenta."

Exerciţiul de marti seara, de testare a capacităţii de răspuns la o criză teroristă de o asemenea anvergură, a fost o premieră pentru ţara noastră.

Toată operaţiunea a fost dusă la bun sfârşit cu ajutorul personalului de zbor, controlorilor de trafic, pompierilor, medicilor, pirotehnişti, în total peste 100 de persoane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult