Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Exerciții ISU într-o localitate grav afectată de inundații acum 5 ani: „A fost groaznic”

Your browser doesn't support HTML5 video.

La cinci ani de la puternicele inundaţii care au lovit oraşul Novaci, autorităţile locale au organizat un exerciţiu menit să le arate oamenilor că, dacă situaţia s-ar repeta, intervenţiile de salvare s-ar face în condiţii mult mai bune.

Râul Gilort a inundat în iulie 2014 zeci de case şi chiar sedii ale unor instituţii publice, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic pentru amenajarea albiei. Au fost doar promisiuni, nematerializate din lipsă de fonduri.

Echipele de intervenţie s-au mobilizat la un pod peste râul Gilort, unde o viitură puternică ar fi pus în pericol trei persoane. La fel ca şi în urmă cu cinci ani, când au intervenit pentru prima dată, dar atunci inundaţia era cât se poate de reală.

Sabin Cornoiu, şef Salvamont Gorj: „Pentru noi 2014 a fost un an de început, ne-am dat seama ce trebuia să facem acolo în realitate, chiar dacă acţiunile au fost încununate cu succes, am reuşit să intervenim bine şi de atunci ne-am dotat şi pregătit permanent."

Exerciţiul salvamontiştilor i-a făcut pe localnici să se simtă mai în siguranţă.

Citește și
racheta antigrindina
O rachetă antigrindină a căzut pe casa unei familii din Prahova. Locuința tocmai fusese inundată

Localnic: „A fost foarte groaznic, dintr-o dată a venit o viitură, eram acolo jos, pe pod, a fost groaznică.” Reporter: „Acum vi se par mai pregătite autorităţile?” Localnic: „Bineînţeles şi sunt mai dotaţi din orice punct de vedere se acţionează altfel."

Localnic: „Acum sunt pregătiţi mai bine ca înainte.”

Localnic: „Mult mai bine organizaţi, mai bine pregătiți. Noi, da, stăm mai liniştiţi, că ştim organizările, că au condiţii de ajutor."

Acum cinci ani la Novaci s-au înregistrat precipitaţii record de aproape 300 de litri pe metrul pătrat în doar câteva ore. De atunci şi până acum albia râului Gilort a rămas neamenajată.

Dumitru Leuştean, primar Novaci: „Au trecut, într-adevăr, cinci ani, situaţia e neplăcută şi cetăţenii sunt alarmaţi pe tema aceasta. E o sumă destul de mare pentru acest proiect, această lucrare, dar avem speranţele ca în vară, după rectificare, cel puţin să începem parte din lucrări."

Ciprian Florescu, prefect de Gorj: „Se aşteaptă finanţarea şi sunt convins că într-un termen cât mai scurt vor demara lucrările în aşa fel încât să putem vorbi, aşa cum spuneaţi şi dvs, întâi de prevenţie, de a evita eventuale situaţii aşa cum au existat în 2014."

Proiectul de amenajare a albiei râului Gilort este estimat la 100 de milioane de lei, dar nimeni nu ştie dacă aceşti bani vor fi alocaţi vreodată de la buget.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult