Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europenii nu se înțeleg cum să scoată cerealele din Ucraina, după ce Rusia a închis Marea Neagră. Ce rol are România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oficialii Uniunii Europene caută soluții prin care să scoată cerealele din Ucraina, după ce Rusia a închis Marea Neagră pentru exportul de grâne și a bombardat porturile la mare sau la Dunăre.  

Lituania propune transportul prin Marea Baltică, iar Ucraina vrea activarea unor rute de tranzit. Pe de altă parte, România și patru țări vecine cer ca importul de cereale ucrainene să rămână interzis.

Totuși, Germania se opune faţă de o posibilă prelungire a restricţiilor impuse de cele cinci state membre UE, iar Franța nu are o poziție clară.

Bombardând porturile de la mare și de pe Dunăre, Rusia a demonstrat că vrea să sufoce exportul de cereale ucrainene. Trei milioane de tone de cereale au plecat în luna iunie din Ucraina. 60 la sută au fost transportate pe așa-numitele coridoare ale solidarității, iar restul prin Marea Neagră. România rămâne cea mai mare țară de tranzit.

”În rada Portului Constanța, după cum se poate observa, zona este aglomerată atât de nave, cât și de barje. Pe canal sunt 21 de nave, acestea sunt încărcate cu cereale, iar rada Cernavodă și aceasta este aglomerată”.

Citește și
zelenski cereale ucrainene
Zelenski se opune categoric prelungirii restricţiilor pentru exportul cerealelor ucrainene în UE: "Este inacceptabil"

Andrei Drăgușin, șef dispecerat Administrația Canalelor Navigabile Constanța: ”La momentul de față, media convoaielor tranzitate este de 70 de nave".

România a cerut la Consiliul miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles ca vânzarea cerealelor ucrainene să nu fie permisă, în continuare, în țara noastră. Interdicția pentru grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui este valabilă până la 15 septembrie.

Lituania propune transportul cerealelor ucrainene prin portul său baltic

Camelia Donțu: ”În cadrul Consiliului de la Bruxelles, România, alături de Bulgaria, Slovacia, Polonia și Ungaria, au cerut ca interdicția importului de cereale ucrainene în aceste țări să fie prelungită până la finalul anului. Solicitarea nu a ajuns încă la Comisia Europeană, cea care ar trebui să facă propunerea. Și asta pentru că cele cinci țări speră să obțină sprijinul cât mai multor țări, astfel încât să aibă o susținere puternică în fața comisiei”.

Între timp, președintele Zelenski și alți oficiali ucraineni au criticat demersul. La fel și Germania, care nu mai susține această măsură, iar Franța este încă indecisă.

Volodimir Zelenski: ”Orice extindere a restricțiilor este absolut inacceptabilă și de-a dreptul neeuropeană”.

Lituania a propus transportul cerealelor ucrainene prin portul său baltic. Astfel, grânele ar urma să plece din Ucraina, să treacă prin Polonia pe cale terestră și să ajungă în portul Klaipėda din Lituania, de unde vor fi transportate spre alte patru porturi din Estonia și Letonia.

Comisarul european pentru Agricultură a declarat că o decizie va fi luată doar după ce vor fi analizate pierderile de ambele părți.

Ministrul român al Agriculturii aflat la Bruxelles nu a răspuns solicitării noastre de a comenta subiectul. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult