Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Epidemie de gripă. Oficial MS: "Niciun producător nu mai are pe stocuri vaccin gripal"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministerul Sănătăţii anunţă că, după trei decese cauzate de virusul gripal, va fi suplimentat numărul de doze de vaccin.

În doar o săptămână, au fost diagnosticate peste 81.000 de cazuri de infecții respiratorii. Însă situația nu este la fel de gravă ca anul trecut, transmit specialiștii.

Este esenţial să fim atenți la regulile stricte de igienă. Iar bolnavii trebuie să fie izolați, ca să nu răspândească virusul în comunitate.

Încă 35.000 de doze trimise medicilor de familie

 

Ministerul Sănătății a anunțat că au mai fost găsite la distribuitori 35.000 de doze de vaccin gripal și urmează ca aceasta să fie distribuie către medicii de familie. 

Pe de altă parte, autoritățile din Sănătate au anunțat că a mai fost încheiată o colaborare interdisciplinară ci institutele de boli cardiovasculare din București, Cluj, Târgu Mureș și Timișoara, dar și un spital privat din Sibiu. S-a stabilit astfel că dacă va fi nevoie, în cazul pecienților care au gripă și fac complicații majore, să se folosească o tehnică de expirație extracorporală.

Citește și
gripă
Epidemie de gripă. Peste 81.000 de români au fost diagnosticați cu infecții respiratorii

Din categoriile considerate cu risc maxim, au fost vaccinate 1.447.000 de persoane, și alte 35.000 de doze vor fi trimise medicilor de familie. Mai erau aproape 70.000 de doze din cele cumpărate de MS anul trecut.

Ultima victimă a gripei avea făcut vaccinul gripal

 

Un bărbat de 78 de ani din judeţul Argeş este a 3-a victima a virusului gripal. Deşi făcuse vaccinul, organismul lui a cedat din cauza altor boli cronice de care suferea de mai multă vreme.

Raportările arată ca în ultima săptămână 1389 de persoane au fost diagnosticate cu gripa, iar focare au fost înregistrate în judeţele Braşov, Cluj, Sibiu, Prahova şi Bucureşti.

La nivel naţional au fost în 7 zile peste 81.000 de infecţii respiratorii.

Pentru a limita răspândirea virusului gripal, în mai multe spitale din ţară a fost restricţionat accesul vizitatorilor.

Ana- Maria Iancu, medic specialist boli infecţioase: "Au fost efectuate 194 de teste rapide pentru gripă. Sensibilitatea testului rapid pentru gripă nu este foarte înaltă şi în astfel de situaţii există cu rezultat fals pozitiv al analizei, dar care prezintă semne şi simptome caracteristice gripei şi atunci se menţine diagnosticul clinic de gripă."

Speriaţi, oamenii merg în număr foarte mare la camera de gardă.

Doctorii din unităţile de primiri urgete spun că peste 70% din cei care ajung aici vin pentru consultaţii. Şi ar trebui să meargă mai întâi la medicul de familie. În plus, nu toate cazurile de gripă au nevoie de internare. Este suficient că bolnavul să fie izolat acasă şi să urmeze tratamentul antiviral.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: ''Diagnosticul de gripă e atât de simplu: febra 39-40, stare generală proastă, simţi ochii în fundul capului, te doare capul, te dor muşchii şi te dor articulaţii, e stare ca şi când ai fi bătut. E gripă!''

În colectivităţi, virusul se răspândeşte rapid, aşa că unele unităţi de învăţământ au luat măsuri suplimentare. La Scoala Nr. 18 din Constanța, de exemplu, au fost montate dispozitive de dezinfectare a mâinilor.

Viorica Păcuraru, învăţătoare clasa 3-a: "În fiecare dimineaţă, împreună cu doamna asistentă şcolar monitorizăm elevii care sunt răciţi. Şi dacă observăm un copil care are probleme îl trimitem acasă."

Adriana Teodoru, purtător de cuvânt primăria Constanța: "Primăria a alocat încă de la finalul anului trecut în jur de 500.000 de lei pentru achiziţionarea materialelor igienico-sanitare în unităţile de învăţământ." Însă regulile nu sunt respectate peste tot. Deşi autorităţile au recomandat intensificarea triajului, în Bucureşti sunt şcoli în care copiii nu sunt verificaţi de medic sau de asistente.

Roxana Cercel, ISMP: ''Profesorii sunt rugaţi să intervină şi acolo unde observa simptome specifice răcelii sau gripei să ia măsuri, să anunţe cabinetul medical, familiile."

Aproximativ 70.000 de doze de vaccin gripal mai sunt la medicii de familie pentru categoriile cu risc mare de îmbolnăvire.

Amalia Şerban, director direcţia de sănătate publică Ministerul Sănătății: ''Nu putem vorbi despre suplimentarea unui număr de doze în acest moment pentru că niciun producător nu mai are pe stocuri vaccin gripal. Pentru a ne proteja trebuie să ne vaccinăm începând cu septembrie, octombrie, noiembrie. Puteam acum doar să luăm măsurile de precauţie: să ne îmbrăcăm foarte bine, să purtăm masca dacă suntem bolnavi."

Următoarele zile sunt libere, aşa că specialiştii le recomada părinţilor să nu îi ducă pe copii în spaţii aglomerate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult