Modifica setarile cookie
Toate categoriile

17 români sunt captivi pe o navă de croazieră, în Japonia, din cauza noului coronavirus

Your browser doesn't support HTML5 video.

17 români sunt captivi pe o navă de croazieră care a fost plasată în carantină într-un port din Japonia din cauza coronavirusului. Măsură a fost luată de autorităţile japoneze după ce la bordul vasului au fost confirmate 20 de cazuri de infecţie.

Informaţia a fost confirmată de Ministerul român al Afacerilor Externe care a fost notificat de autorităţile japoneze despre cei 17 romani aflaţi la bordul navei Diamond Princess.

Doi dintre ei sunt turişti aflaţi în croazieră, iar ceialti 15 sunt membri ai echipajului. Nu există multe informaţii despre starea lor în acest moment, însă ce se ştie este că niciuna dintre cele 3.700 de persoane aflate pe navă nu are voie să coboare pe teritoriul Japoniei. 

Nebunia a început după ce medicii au constatat că unul dintre turiştii care s-a aflat la bord şi a coborât la Hong Kong, a fost purtător al coronavirusului.

Japonezii au intrat în alertă şi i-au testat pe toţi cei care prezentau semne de boală. În două zile au descoperit alte 20 de persoane infectate care au fost debarcate şi internate în spitale locale. Nava a fost plasată imediat în carantină.

Oamenii vor fi ţinuţi în carantină 2 săptămâni, aceasta fiind considerată perioada maximă de incubaţie pentru noul virus. În paralel, japonezii îi testează pe cei de la bord care prezintă simptome de boală şi, astfel, au descoperit până acum 20 de cazuri dintre care 19 turişti şi un membru al echipajului.

Conform postărilor de pe Facebook ale unor pasageri, oamenii nu au voie să iasă din cabine. Practic, ei se aflau la sfârşitul vacanţei lor care se prelungeşte acum forţat cu încă 2 săptămâni.

Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos

O altă navă de croazieră se afla în carantină şi la Hong Kong, dar fără ca vreun român să fie la bord.

Oana Darie, MAE: "Consulatul general al României la Hong Kong a solicitat în regim de urgenţă autorităţilor locale, informaţii privind prezenţa unor cetăţeni români la bordul unei nave andocate la Hong Kong. autorităţile locale au comunicat consulatului român că nu au fost identificaţi cetăţeni romani printre pasagerii sau membrii echipajului navei în cauză."

Nava a acostat în portul Yokohama, după ce încă 10 pasageri au fost testaţi pozitiv pentru infecţia cu coronavirusul din China. Asta înseamnă că numărul cazurilor confirmate - numai la bordul acestui vas de croazieră - a ajuns la 20! Aceştia sunt spitalizaţi în Japonia.

Hiroko Ootsubo, reprezentant al Ministerului japonez al Sănătății: „Ceilalți membri ai echipajului și pasagerii rămași la bord nu au permisiunea să intre în țară. Trebuie să rămână pe vas până la încheierea perioadei de carantină de 14 zile. Le-am cerut să ia toate cațiunile necesare pentru prevenirea infectării, să stea în cabine și să respecte procedurile de carantină.”

Un pasager a pus un banner în exteriorul cabinei prin care cere ajutorul Statelor Unite.

O altă navă, înc arantină la Hong Kong

O altă navă de croazieră se afla în carantină şi la Hong Kong, dar fără ca vreun roman să fie la bord. Între timp însă, bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 593 de morţi în China continentală. Numărul cazurilor de infectare a trecut de 28.000, numai în China, ceea ce înseamnă un salt de 3.700 de cazuri în 24 de ore. De la izbucnirea epidemiei, aceasta este cea mai mare creștere de la o zi la alta.

La Wuhan, epicentrul epidemiei, pe lângă cele două spitale construite de la zero, au fost amenajate şi mai multe spitale de campanie, la o sală de sport, centru de expoziţii şi alte facilitaţi civile din oraş. Totalizează 10.000 de patruri, potrivit presei chineze.

Între timp, continuă evacuarea cetăţenilor de diferite naţionalităţi din regiunea Wuhan.

Dr. Christopher Braden, CDC: „Este prima dată după mai bine de 50 de ani când Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a impus carantină de asemenea amploare.”

Două avioane au repatriat 350 de cetăţeni americani. Aceştia vor fi ţinuţi în carantină 14 zile, la două baze militare de pe coasta de vest a Statelor Unite.

Dr. Christopher Braden, CDC: „Suntem în perioada critică de răspândire a virusului la nivel internațional și această acțiune este necesară pentru a preveni răspândirea virusului aici, în Statele Unite.”

Însă statul Wisconsin tocmai a confirmat cel de al 12-lea caz de infectare pe teritoriul american.

Dr. Năşia Safdar, Facultatea de Boli Infecțioase a Universității din Wisconsin: „Pacientul nu a necesitat spitalizare. Se află în izolare la domiciliu și se simete bine.” Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat formarea unei echipe internaţionale de specialişti, cu misiunea de a stopa epidemia şi de a preveni alte focare. Dar este nevoie de peste 670 de milioane de dolari pentru acest proiect.

În China, la Wuhan, un bebeluş a fost diagnosticat cu noul coronaviurus la doar 30 de ore de la naştere, cel mai tânăr pacient diagnosticat până acum. Mama a fost testată pozitiv înainte să nască. Deocamdată nu se ştie cum a fost transmisă infecţia - în uter sau după naştere.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult