Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Eclipsă totală de Lună 31 ianuarie 2018: Superluna, luna albastră şi luna sângerie, simultan

Your browser doesn't support HTML5 video.

Miercuri seară, luna a oferit un adevărat spectacol. Trei evenimente diferite, legate de satelitul natural al Terrei, s-au produs simultan.

Astfel, a luat naştere superluna sângerie, un fenomen rar, provocat în primul rând de o eclipsă totală.

În plus, luna este mai aproape de noi, aşa că pare mai mare şi mai luminoasă.

Ca o regină a nopţii, luna a îmbrăcat haine de sărbătoare. Şi-a făcut apariţia deasupra Bucureştiului uşor roşiatică, însă pasionaţii de astronomie au avut parte de acest spectacol şi la Constanța. Curioşii s-au adunat pe faleza de la cazinou.

În primul rând vedem o super luna, când satelitul natural al pământului se apropie mai tare decât de obicei de planeta noastră. Apoi, ne aflăm în cea de-a doua fază de lună plină din ianuarie, adică aşa anumita "luna albastră". Şi în al treilea rând a avut loc eclipsa de lună, adică luna a trecut prin umbra pământului şi a căpătat o culoare uşor roşiatică, aşa numita lună sângerie. Din păcate, eclipsa totală de lună nu s-a văzut foarte bine în România.

Citește și
Luna Albastra
Fenomen foarte rar. Prima eclipsă de ”lună albastră” după 150 de ani

Adrian Sonka, Observatorul Astronomic Bucureşti: ”Din păcate, ora la care se produce eclipsa ne arată că nu se poate vedea din România. Maximul este la 15,30, când la noi este zi. Este lună plină, bineînţeles, o lună mare, strălucitoare. Îi spunem totalitate, atunci când vezi luna întunecată roşiatică, portocalie, îi spunem totalitatea unei eclipse totale de lună.”

Mai norocoşi decât noi au fost americanii.

De o super luna sângerie ne vom mai putea bucura abia în 2037.  

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult