Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Duminica Floriilor la catolici. Procesiune impresionantă pe străzile din București. Mii de credincioși au fost prezenți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lumea catolică celebrează, duminică, Floriile, adică intrarea solemnă a lui Iisus în Ierusalim. O procesiune impresionantă, cu mii de participanți, a avut loc în Capitală, în amintirea acelui moment.

În Duminica Floriilor, preoții au sfințit ramuri înverzite și le-au purtat apoi alături de credincioși de la Biserica Franceză până la Catedrala Sfântul Iosif.

Preoții și credincioșii catolici s-au reunit în fața bisericii Sacre Coeur, din nordul capitalei. Sărbătoarea Floriilor a început cu momentul binecuvântării ramurilor de salcie. Acestea amintesc de crenguțele de măslin cu care a fost întâmpinat fiul Domnului la sosirea în Ierusalim.

Preot Daniel Bulai, parohul Bisericii Italiene: "Devin sacramentalii, adică revin ramuri sfințite, purtate în casele noastre".

Preot Francisc Doboș, parohul bisericii romano-catolice Sacre Cœur: "Când Hristos intră în Ierusalim, mulțimea spune «Osana, fiul lui David» și mai apoi, după puțin timp, spun «Răstignește-l!, Răstignește-l!». Este condiția umană. Suntem capabili de lucruri mărețe și suntem capabili de lucruri mizerabile".

Citește și
florii 2021
Duminica Floriilor la catolici, luterani şi reformaţi. Ce tradiţii şi obiceiuri se respectă în această zi

Postul Paștelui, mai scurt decât cel ortodox, a început, la catolici, cu Miercurea Cenușii, când credincioșii își desenează pe frunte o cruce din cenușă, ca semn al pocăinței. Postul permite o singură masă pe zi până la saturație, îngăduind puțină hrană dimineața și seara. Din alimentație trebuie exclusă doar carnea. Laptele, ouăle și peștele sunt permise. A doua dimensiune a postului este, desigur, evlavia, adică rugăciunea și renunțarea la vicii.

Odată ce participanții au ajuns la Catedrala Sfântul Iosif, a început liturghia, prezidată de arhiepiscopul mitropolitul de București, ÎPS Aurel Percă.

Și în Iași, peste 1.000 de oameni au participat la slujba de Florii la Catedrala Romano-Catolică.

Probleme pentru Papa Francisc

La Vatican, Papa Francisc a decis, în ultimul moment, să renunțe la predica denumită omilie, în cursul Liturghiei de Duminica Floriilor. A evitat, astfel, să rostească un lung și solicitant discurs, la începutul Săptămânii Sfinte, care îi va pune oricum la încercare sănătatea tot mai șubredă.

Chinuit de durerile la genunchi și problemele respiratorii persistente, papa nu a participat nici la procesiunea cardinalilor, în jurul obeliscului din piața San Pietro, care marchează începutul Liturghiei.

Duminica Floriilor deschide Săptămâna Sfântă, a patimilor lui Cristos, care culminează cu Învierea Domnului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult