Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Două laboratoare de analiză genetică vor fi amenajate în Constanța și Iași. Criminaliștii au primit 1 mil. € fonduri europene

Your browser doesn't support HTML5 video.

Polițiștii și experții criminaliști au primit 1 milion de euro fonduri europene pentru aparatură modernă de prelevare și prelucrare a probelor biologice, în special ADN.

Cu acești bani vor amenaja două laboratoare de analiză genetică în Constanța și Iași unde se înregistrează multe cazuri cu autor necunoscut. Până acum, expertizele biologice cerute de polițiști erau analizate la Institutul Criminalistic din București.

15 minute - atât le ia specialiștilor de la Institutul Național de Criminalistică să identifice un suspect în baza probelor ADN. Acest sistem și aceste dotări vor fi extinse și în alte zone ale țării, astfel încât autori necunoscuți să fie depistați mai repede și în județe precum Constanța sau Iași.

Noile laboratoare criminalistice teritoriale sunt dotate cu două linii automate de extracție și multiplicare a ADN-ului uman, dar și un dispozitiv cu ajutorul căruia specialiștii pot compara profile genetice în baza națională de date.

Cms. șef Stanciu Florin, criminolog în genetică judiciară: „Unui biolog, facând noi niște teste în laborator, i-ar fi fost greu să prelucreze mai mult de 25 de probe, întrucât trebuie să fii foarte atent cu procesarea. O linie automată care poate să facă dintr-un foc 96 de probe mareste capacitatea de procesare”.

Citește și
satar
O femeie l-a decapitat pe tatăl copiilor ei, apoi i-a aruncat capul la gunoi. Firma de salubritate a ridicat deșeurile

Cât de importantă este activitatea acestor laboratoare ne explică criminologul Dan Antonescu. Fostul șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei a reușit să rezolve într-un timp record dublul asasinat comis in noiembrie 2001 de grecul Konstantinos Pasaris. Supranumumit Fiara din Balcani, acesta a omorat doi angajați ai unei case de schimb valutar.

Col. în rezervă Dan Antonescu, criminolog: „Criminaliștii au avut contribuția lor, iar probele recoltate, prelucrate și prezentate de ei s-au transformat în probe "beton" care au dus la condamnarea pe viață a acestui individ. E vorba de expertiza balistică, de expertiza papilară”.

Poliția Română vrea să amenajeze un laborator criminalistic și la Timisoara. În acest județ s-au inregistrat în primele 6 luni ale acestui an 2.889 de cazuri cu autor necunoscut, cu 398 mai puțin față de anul trecut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult