Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Două focare de pestă porcină, confirmate în Buzău. Anunțul făcut de ANSVSA

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, duminică dimineaţă, două focare de pestă porcină africană în două exploataţii de mici dimensiuni din localităţile Pătârlagele şi Pănătău din Buzău.

Anunțul a fost făcut în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Buzău, prefectul Carmen Ichim, potrivit Agerpres.

O altă suspiciune de pestă porcină africană ar putea fi confirmată tot duminică la o exploataţie din Pătârlagele, aflată în vecinătatea focarului.

Prefectul susţine că "pesta porcină ar putea fi adusă din satul Frecăţei, judeţul Tulcea, de tatăl uneia dintre proprietarele porcilor infectaţi cu pestă porcină africană".

"Oamenii sunt inconştienţi, este clar că pesta porcină a fost adusă din judeţul Tulcea, în condiţiile în care s-au luat toate măsurile de stopare a acestui virus", a mai declarat prefectul Carmen Ichim.

Citește și
Eugen Tomac
Tomac: "Guvernul stă și chefuiește la mare în plină apocalipsă a pestei porcine"

Potrivit sursei citate, fiind vorba de focare la două exploataţii de mici dimensiuni, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău se va ocupa de aplicarea măsurilor legale.

În replică, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că gospodăriile din cele două localităţi din judeţul Buzău unde a fost confirmată pesta porcină africană au fost plasate sub supraveghere oficială şi că a fost începută şi o anchetă a Poliţiei, pentru a verifica informaţiile conform cărora virusul a fost introdus prin produse provenite de la porcii dintr-o zonă unde există focare ale bolii, scrie news.ro.

Conform ANSVSA, în urma confirmării diagnosticului la porcii din două gospodării din localităţile Lunca (comuna Pătârlagele) şi Pănătău din judeţul Buzău, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de pestă porcină, iar gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecţia, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a fost dispusa uciderea porcilor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor.

ANSVSA mai spune că au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele suspecte şi de la cele sacrificate (3 capete), iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

De asemenea, a fost începută şi o anchetă a Poliţiei pentru a verifica informaţiile conform cărora virusul a fost introdus în judeţul Buzău prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zonă unde evoluează focare ale bolilor.

"ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", mai transmite instituţia, care reaminteşte că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult