Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Două berze care și-au făcut cuib într-un sat din județul Mureș au devenit vedete pe internet. Cuibul este monitorizat video

Your browser doesn't support HTML5 video.

Două berze care și-au făcut cuib într-un sat din județul Mureș au devenit vedete pe internet.

Sunt printre primele care au ajuns anul acesta la noi în țară, mult mai devreme decât de obicei.

Cuibul ocupat de zburătoare este monitorizat cu ajutorul unor camere de luat vederi. Cei interesați pot urmări în direct cum perechea se pregătește pentru venirea puilor pe lume. Iarna blândă a făcut ca păsările să înceapă lungul drum spre ţara noastră, iar acestea au ajuns deja în Dumbrăvioara, numit și satul berzelor. Papp Tamaş, ornitolog: ”Majoritatea berzelor sosesc în luna aprilie, dar anul acesta este un caz special când avem la dumbăvioara într unul din cuiburile pe care le monitorizăm. Asta ne bucură foarte mult, acestă pereche își face deja cuibul, își înfrumusețează cuibul. Ultimele berze care mai reușesc să cuibărească vin de 1 mai. Berzele nu sunt o specie la care perechea se formeză pe viață, sunt mai mult fideli cuibului decât perechi”. Cu ajutorul camerelor de supravaghere, ornitologii vor studia viaţa zburătoarelor. Localnic: ”Depinde de anotimp, dacă primăvara se face repede, berzele vin repede. Așa repede nu prea au venit/ asta înseamnă că în februarie a fost căldură. Căldure îi cheamă acasă de când e localitatea sunt aici berze, că este apă așteptăm în fiecare primăvară”. Localnic: ”Cineva au zis că au apărut primele, ei au mai multe cuiburi/ nu știu le place zona, mai multă pășune, găsește mai multă hrană”. Berzele își petrec iarna în Africa și se întorc la noi, de obicei, abia pe la sfârșitul lunii martie.

Ca să ajungă în Romania, păsările călătoresc mii de kilometri. Vor rămâne aici până în septembrie când pleacă din nou spre locuri cu climă mai blândă. Cele mai multe iernează în Etiopia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult