Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dosare penale pentru mesaje pe Facebook: "Utilizatorii de bună-credință, manipulați în interes propriu"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anchete în curs la IPJ Timiș în cazul unor postări pe Facebook. Oamenii legii au în lucru două dosare în care s-au sesizat din oficiu.

Reacţia IPJ Timiş vine după ce un timişorean a postat pe Facebook o citaţie pentru a fi audiat în calitate de martor, într-un dosar de instigare publică. Respectivul timişorean scria că cel mai probabil, citarea sa are legătură cu postările sale pe Facebook, legate de protestele organizate la Timişoara.

Redăm integral comunicatul poliției

"Polițiștii fac apel către cetățenii care vor să participe la manifestări publice să își exercite dreptul la liberă exprimare fără violență și într-un mod civilizat. De asemenea, dacă sunteți martorul unei infracțiuni vă rugăm să apelați numărul de urgență 112.

În luna decembrie a anului 2017, pe rețelele sociale, cetățenii au fost invitați să participe la o serie de manifestații publice.

Citește și
PROTEST STUDENTI - TIMISOARA - 1
Protest al studenţilor în Timişoara. Au organizat în centrul oraşului "parastasul" Justiției

Sub protecția anonimatului, a existat tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență).

În acest context, vă informăm că polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului Județean Timiș efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în două dosare penale întocmite sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare publică.

Facem precizarea că cercetările se efectuează pentru siguranța comunității și a persoanelor care participă la manifestații, ca urmare a postărilor pe rețelele de socializare a unor mesaje prin care cetățenii sunt îndemnați la săvârșirea de acte de violență.

Instigarea publică este o infracțiune prevăzută de articolul 368 din Codul Penal și este pedepsită de lege.

Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul 30 din Constituția României. Totuși, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres că: ”Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

Asigurăm toți cetățenii că Poliția Română acționează, în sistem integrat, alături de celelalte instituții ale statului, pentru siguranța comunității și respectarea drepturilor fiecărei persoane."

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult