Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dorin Cioabă așteaptă, până la Paște, scuze din partea BOR: „Nu cerem bani. Vrem să completăm și noi istoria”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dorin Cioabă, președintele Uniunii Internaționale a Romilor, vrea să obțină din partea Bisericii Ortodoxe Române recunoașterea faptului că membrii etniei sale au fost robi la mănăstirile de pe cuprinsul țării.  

Așteaptă până la Paște ca ierarhii să prezinte scuze pentru această nedreptate, altfel, anunță el, va începe un proces internațional.

Biserica Ortodoxă a reacționat printr-un comunicat în care cere judecarea faptelor în context istoric și reamintește eforturile sale pentru integrarea și ajutorarea romilor. Dar fără scuzele solicitate.

Dorin Ciobă a lansat la Sibiu proiectul de construire a unui muzeu de istorie a romilor. Cu această ocazie, președintele Uniunii Internaționale a Romilor a amintit că membrii etniei au fost folosiți ca sclavi la ridicarea multor mănăstiri.

Dorin Cioabă, președintele Uniunii Internaționale a Romilor: „Biserica a refuzat să deschidă acest subiect. Ei spun că ce a fost nu mai putem să schimbăm absolut nimic, dar nu spun nici că le pare rău, nici că nu au făcut bine ce au făcut. Nu cerem bani, cerem documente, acte de arhivă, poze din aceea perioadă, să completăm și noi istoria noastră în muzeul care îl avem".

Citește și
dorin cioaba
Dorin Cioabă vrea să dea în judecată Biserica Ortodoxă pentru anii pe care romii i-au petrecut în sclavie

Nu doar romii din țara noastră au fost robi de-a lungul istoriei. Și cei din Italia au avut o soartă similară.

Kasim Cizmic, reprezentantul romilor din Bosnia: „Papa de la Roma și-a cerut scuze în numele bisericii, pentru tot ce s-a întâmplat în trecut, chiar și așa mulți romi încă suferă din cauza acestor persecuții îndurate de înaintașii lor".

Dorin Cioabă așteaptă scuze din partea Bisericii pâna la Paște

Dorin Cioabă a anunțat că așteaptă scuze din partea Bisericii pâna la Paște, apoi va demara o acțiune în justiție. Biroul de presă al Patriarhiei Române a reacționat imediat.

„Ține de onestitate intelectuală și morală să spunem public și răspicat că nu toți romii erau robi, că nu toți robii din Țările Române erau romi și că robi au fost și foarte mulți români, tătari sau turci în aceeași epocă și în același spațiu geografic" - biroul de presă al Patriarhiei Române.

Proprietari de robi au fost și domnitorii și boierii. Așadar, susțin reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române, „ar părea nedrept să selectăm doar o anumită categorie de fapte, precum „robia romilor", și să aplicăm această cheie de judecată doar unei singure instituții - Biserica.

Comunicatul amintește că, în prezent, Biserica Ortodoxă Română derulează numeroase activități care au drept scop îmbunătățirea calității vieții romilor. Despre scuzele așteptate - niciun cuvânt.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult