Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Doi dintre pacienţii cu coronavirus transportaţi de la Bucureşti la Iaşi au murit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deşi numărul pacienţilor în stare gravă a scăzut duminică sub 1.500, spitalele din ţară se confruntă în continuare cu lipsa locurilor la ATI. Până acum, spitalele au apelat la soluţii de avarie, transferându-şi din pacienţi la alte unităţi spitaliceşti.

Pentru că spitalele Covid din Bucureşti sunt pline, patru bolnavi cu vârste înaintate au fost transportaţi la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Însă doar doi mai sunt în viaţă.

Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi: "Doi dintre ei au decedat, cu vârste ambii de aproximativ 70 de ani, dar cu afectare severă a plămânilor, de peste 80% şi cu multiple boli asociate, diabet zaharat, boala renală cronică."

Şi la Cluj-Napoca, numărul paturilor ATI este insuficient. În ultima săptămână, numărul celor care au avut nevoie de terapie intensivă nu a scăzut sub 90, arată rapoartele zilnice.

Tasnadi Szilard, prefectul județului Cluj: “Ocuparea paturilor se face aproape instant. Nici nu ştiu dacă mai are rost să discutăm despre greutatea cu care se confruntă medicii. Nu au avut zile libere de mai bine de un an."

Citește și
extinctoare
Inconștiență și nepăsare. Cum a reușit o firmă să pună în pericol instituții de interes național

Autorităţile au avut o nouă şedinţă pentru a căuta soluţii. Ţinta de 1.600 de paturi la ATI nu a fost atinsă.

Florin Cîțu, premierul României: "De joi până azi, operaționalizate 12 paturi. La nivel naţional, sunt 20 paturi libere. Situaţia rămâne tensionată. Nu suntem încă la 1.600 paturi."

Sunt probleme şi din cauza personalului insuficient. Legislaţia nu permite noi angajări la ATI pe o perioadă nedeterminată, iar asta duce la epuizarea medicilor şi asistentelor.

Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: “Sunt extrem de obosiţi, practic singura lor prioritate este activitatea din spital. Orice altă activitate personală este pe un plan secund şi efortul şi intensitatea efortului pe care îl realizează de atâta timp îşi spune amprenta pe starea lor de sănătate. Un număr mai mare de angajaţi ar diminua sarcina care este pe fiecare angajat, care în acest moment este triplă."

Premierul Florin Cîțu, ministru interimar la Sănătate, a cerut Inspecţiei sanitare o evaluare zilnică a numărului de paturi disponibile la Terapie intensivă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult