Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Doar 1 din 10 români se implică în activități de voluntariat. Totuși suntem mai săritori când un străin are nevoie de ajutor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii sunt unii dintre pământenii cel mai puțin generoși când vine vorba să dedice timp în beneficiul altor persoane fără să fie plătiți.

Un raport realizat de o organizație caritabilă internațională plasează țara noastră pe locul 121, din 142. Doar unul din 10 români se implică în activități de voluntariat și doar unul din 5 susține diverse asociații cu mici donații.

Totuși suntem mai săritori când un străin are nevoie de ajutor temporar. Reprezentanții acestei asociații din Cluj au grijă ca mai mulți copii să aibă zilnic mâncare, un adăpost și șansa de a merge la școală. De anul trecut, fondurile au scăzut foarte mult, și abia mai reușesc să acopere cheltuielile.

Pentru că puțini tineri mai sunt interesați de voluntariat, nu mai oferă nici meditații. Adela Florean - președinte asociație servicii sociale: ”Găsim greu voluntari care să facă meditații cu copiii chiar și online, iar de meditații plătite nici nu poate fi vorba pentru că nu avem resursa financiară. În ultimul an lucrurile nu au mers foarte bine nici pe partea de sponsorizări”. Câteva colaborări cu universitățile îi ține pe linia de plutire. Chiar și așa, generozitatea se epuizează repede. Kovacs Andreea - coordonator de voluntari: „Dacă nu au o motivație financiară, probabil nu se implică, dar voluntariat poți să faci de la o oră până la câte ore vrei tu și cât te lasă timpul și pe lângă job și odată de două ori pe săptămână”.

Sunt însă și situații mai fericite, mai ales dacă voluntariatul vine la pachet cu experiență în profesia aleasă. În satul Vermeș din Bistrița-Năsăud, o echipă de tineri români și străini - majoritatea studenți la arhitectură - ajută la restaurarea unei biserici fortificate. Primesc masă și cazare, timp de 7 zile. Aiia Livmane - voluntar Letonia: „Suntem aici pentru experiența românească în construcții, restaurarea clădirilor, muncă de voluntariat” Voluntar: ”Mi-a plăcut ideea și munca fizică și să învăț tehnici noi”. Lavinia Cociubei coordonator proiect: „În special în domeniul acesta al arhitecturii, studenții simt nevoia de lucrul practic și cunoștințe practice, mai mult decât ceea ce învață la facultate”. Cheia ar fi ca tinerii să aibă șansa de a face carieră în organizaţiile care-i sprijină pe cei în nevoie. Diana Bere - reprezentant al Centrului Național de resurse pentru voluntariat: ”Putem avea profesioniști care se dezvoltă în domeniul ăsta, nu doar voluntari care vin, rămân o perioadă și apoi pleacă”. Potrivit aceluiași raport global - World Giving Index, realizat de o organizație caritabilă internațională - 56 la sută dintre români ar fi dispuși să îi ofere o mână de ajutor unui om nevoiaș.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult