Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dezastru în agricultură. Fermierii încep să-și vândă terenurile, din cauza secetei și a pandemiei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.

Iar mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Comisia Europeană a avertizat că în 2020 România va înregistra o scădere de 40% a producției de vegetale, cea mai mare din toată Europa. Câțiva agricultori au protestat miercuri în fața Guvernului, supărați că nu mai au unde să-și vândă recoltele.

În judeţul Constanța, din cele aproximativ 530.000 de hectare de teren agricol şi păşune, mai bine de 75% au fost distruse de secetă. Fermierii susţin că producţiile foarte mici, ratele la bănci şi costurile de salarii i-au îngenuncheat.

Mircea Chipăilă administrează 500 de hectare în zona localităţii Poarta Albă şi a fost nevoit să vândă deja 10 hectare pentru a obţine bani de salarii.

Mircea Chipăilă - membru Asociaţia agricultorilor Constanța: „Trebuie să găsim pârghii, soluţii, să menţinem angajaţii vechi, specializaţi”. Reporter: Aţi ajuns în situaţia de a vinde din teren? Mircea Chipăilă: Da, din păcate, în economia de piaţă aşa stau lucrurile. Noi trebuie să găsim, cu spatele la zid, soluţii. Da, aşa stau lucrurile din păcate.”

Citește și
agricultură
Viitorul agriculturii europene, decis după discuții îndelungate. Ce se întâmplă cu PAC

Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, tot în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salarii.

„V-am spus că frica noastră asta e să nu ne plece oamenii. pe un astfel de utilaj dăm sute de mii de euro” spune agricultorul.

Dacă nu va reuşi să vândă utilajele, va recurge la soluţia extremă, deşi nedorită: să vândă o bucată de pământ.

Cornel Zamfir, fermier: „Deja am colegi, care deja au început să îşi vândă din pământ, mă gândesc şi eu la situaţia asta.”

Fermele mici nu rezistă

 

Estimările de anul acesta pentru agricultura românească sunt sumbre, spun specialiştii.

Cifra de afaceri a companiilor din agricultură ar putea avea o scădere de 15%. Şi Comisia Europeană trage un semnal de alarmă.

Roxana Popescu - Managing Director KeysFin: „În 2020 vom avea din păcate, în România, o scădere de 40 % a producţiei de vegetale, cea mai mare din UE, iar acest lucru se întâmplă, din păcate, din lipsa infrastructurii şi a lipsei sistemelor de irigare. Cele mai calamitate zone ar fi Constanta, Tulcea, Botoşani, Ialomiţa, Timiş şi Buzău. Cam acestea ar fi zonele cele mai grav afectate.”

Rusu Teodor – director Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Cluj: „Fermierii mici nu rezistă în această situaţie, astfel se înregistrează chiar o tendinţă de comasare, fermele mari care preiau fermele mici.”

Nemulţumiţi de situaţie, dar şi de faptul că nu pot vinde în pieţe închise din cauza pandemiei, mai mulţi cultivatori de legume au protestat la o tarabă, în faţa guvernului.

„Vine iarna, o să fie greu să vinde în pieţe deschise...” spune o femeie de la protest.

Reprezentanţii protestatarilor au fost primiţi de premier şi ministrul agriculturii, dar au fost dezamăgiţi de rezultat. Oficialii le-au comunicat că nu vor putea, în continuare, să bândă în spații închise.

Legumicultorii cer să fie despăgubiţi pentru pierderile provocate de pandemie. În privinţa secetei, analiştii susţin că singura şansă a fermierilor sunt investiţiile în irigare şi perdele forestiere.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult