Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Descoperirea uimitoare despre nucleul Pământului. Cum are rolul de a menține viața pe Terra

Nucleul Pământului are doar un miliard de ani, în timp ce Pământul în sine este vechi de 4,5 miliarde de ani. Descoperirea surprinzătoare a oamenilor de știință arată că acesta s-ar fi format ulterior Terrei.

Mai exact, calculul estimativ se referă la nucleul interior solid al Pământului, potrivit unui studiu citat de Live Science, transmite Agerpres.

Terra este ca un tort format din multiple straturi suprapuse. Astfel, de la exterior spre interior există o crustă solidă, o manta fierbinte şi vâscoasă, şi nucleul, format dintr-o parte exterioară lichidă şi una interioară solidă.

Acest nucleu interior solid creşte încet, pe măsură ce fierul topit din partea exterioară a nucleului, se răceşte şi se cristalizează. Acest proces contribuie la alimentarea mişcării de rotaţie a nucleului exterior lichid, care la rândul său produce câmpul magnetic ce înconjoară Pământul.

Câmpul magnetic protejează întreaga biosferă de efectele nocive ale unei cantităţi mari de radiaţii solare şi cosmice.

Citește și
asteroid
Descoperire uimitoare. Ce au găsit oamenii de știință într-un meteorit care a căzut pe Pământ

Nucleul solid al Pământului, care practic contribuie la susținerea vieții, are 2.442 kilometri în diametru. Estimările cu privire la vârsta sa au variat de la 500 de milioane de ani până la peste 4 miliarde de ani, adică aproape la fel de vechi ca însuşi Pământul.

Calculul s-a realizat printr-un experiment

 

De această dată, cercetătorii au presat o bucată minusculă de fier între două diamante şi au proiectat raze laser asupra sa pentru a ajunge la o nouă estimare conform căreia vârsta nucleului interior terestru este cuprinsă între 1 miliard şi 1,3 miliarde de ani - perioadă ce coincide cu o creştere puternică a intensităţii câmpului magnetic terestru.

„Pământul este unic în sistemul solar prin faptul că are un câmp magnetic şi că este o planetă vie", susţine coordonatorul acestui studiu, Jung-Fu Lin, geolog la Universitatea Texas din Austin. „Rezultatele noastre pot fi folosite pentru a determina de ce alte planete din Sistemul Solar nu au câmpuri magnetice" consideră geologul.

Câmpul magnetic terestru este alimentat de un "geodinam" - dinamica nucleului exterior bogat în fier, care transformă întreaga planetă într-un uriaş electromagnet. Geodinamul este responsabil de existenţa polilor magnetici şi de scutul magnetic care ne protejează de radiaţiile cosmice şi de cele solare. În absenţa sa, aceste particule ar distruge încet dar sigur atmosfera terestră.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult