Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Descoperire istorică importantă în Prahova. Ce a scos la iveală un mormânt vechi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Descoperire arheologică importantă în Prahova. Un mormânt din secolul III a fost scos la iveală în preajma localităţii Târgșoru Vechi, unde a existat, pe vremuri, un castru roman.

Rămăşiţele par a fi ale unei femei, iar alături îi stă un copil foarte mic. Acest lucru demonstrează că triburile barbare trăiau fără teamă în apropierea romanilor şi probabil aveau legături cu aceştia, spun istoricii.

În movilă de la marginea localităţii Strejnicu au fost descoperite mai multe morminte care au stârnit interesul arheologilor. În primul dintre ele erau rămăşiţele unui adult, probabil femeie, şi cele ale unui copil de până în doi ani.

Arheolog: "În mormântul de adult am găsit un vas aşezat la picioar. Este un vas lucrat la mână, dar şi o mică piesă din fier, probabil un cuţitaş foarte bine conservat." Arheologii au misiunea de a verifica atent locul, înainte ca aici să înceapă construcţia unor case. Movila este categoric una înălţată de oameni, nu apărută în mod natural.

Alin Franculeasa, arheolog Muzeul de Istorie Prahova: "Aicea avem o dovadă a lumii barbare aflată chiar în apropierea graniţei cu Imperiul Roman pentru că la Târgșoru Vechi avem Castrul Roman şi suntem foarte aproape. Deci arată că aceste populaţii barbare interacţionau cu romanii că dacă le-ar fi fost teamă nu se în înmormântau în apropiere de ei."

Celelalte morminte din zonă par a fi chiar mai vechi, din epoza bronzului. Arheologii spun că în câteva săptămâni vor încheia cercetările şi vor putea afla mai multe despre viaţa celor ce au trăit aici, cu mii de ani în urmă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult