Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deficit major de personal în industria hotelieră și în restaurante. Absolvenții preferă să plece în străinătate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vacanţa de 1 Mai a fost un test pentru hoteluri și restaurante, iar rezultatele nu sunt cele mai bune pentru calitatea serviciilor, spun chiar reprezentanții industriei care au analizat minusurile.

Au nevoie de personal calificat pentru un sezon bun. I-ar putea ajuta integrarea elevilor de la școlile de profil, dar trebuie să îi convingă să rămână în țară, cu un salariu mai bun.

Pe litoral au petrecut de 1 Mai aproximativ cincizeci de mii de oameni. Urmează un sezon lung, în care pot veni la mare și două sute de mii de turişti în același timp.

Unii operatorii economici spun că nu se aşteptau la un număr atât de mare de oaspeţi de 1 Mai, aşa că nu au angajat suficienţi oameni, iar clienţii au aşteptat mult pentru o comandă sau o masă liberă.

Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România: „Daca mă întrebaţi, nivelul calitativ al serviciilor de pe litoral, acum de 1 Mai, a fost în oarecare suferinţă, nu toţi hotelierii au fost pregătiţi. Avem lipsă de personal, iar acolo unde acoperim, nu toţi sunt calificaţi în domeniu, şi de aceea e clar că trebuie să luăm măsuri''

Citește și
Turisti
Românii își schimbă obiceiurile când vine vorba de vacanțe. De ce nu mai fac rezervări pe perioade lungi

Elevii de la şcolile de turism pot umple aceste goluri de personal. În cadrul unui proiect, ei sunt invitaţi să viziteze șaptezeci de hoteluri şi restaurante din treizeci de oraşe din ţară. Aşa pot vedea ce înseamnă aceasta muncă, iar patronii îi pot angaja după perioada de practică.

Marius Bazavan, director de hotel: „O dată la două săptămâni au parte de o excursie, au parte de work-shopuri în timpul programului de practică, un şef de departament se ocupă de tineri, le facem un preparat culinar, un training personalizat, aşa trebuie să-i atragem. Au nevoie şi de relaxare, să le facem programe, să le dăm câte o zi, două la plajă''.

Sincron Cosmin, viitor bucătar: „Îmi doresc ca până să plec din ţară să am o oarecare pregătire, să am o bază. Îmi doresc să lucrez în restaurante foarte bune, chiar şi cu stele Michelin, dar e nevoie de multă muncă''.

Absolvenii de cursuri turistice profesionale nu rămân în industrie

În fiecare an, aproximativ opt mii de elevi termină cursurile de învăţământ turistic profesional şi dual, însă mult sub o mie dintre ei rămân în industrie, iar dacă se specializează pleacă oricum în străinătate. Faptul că statul investeşte în educaţia unor tineri care pleacă imediat în alte ţări nu e percepută ca o problemă de reprezentanţii statului.

În acelaşi timp, noua generaţie vrea bani mai mulţi şi un program adecvat. Reprezentanţii industriei spun că vor încerca să nu mai ofere salariul minim. Iată ce ne spune o elevă care de anul viitor va fi chelneriță.

Reporter: „Te-ai gândit să mergi şi la mare?”

Elevă: „Da, m-am gândit, dar nu ştiu dacă m-aş obişnui neapărat, adică ştiu că e foarte mult de muncă.”

Reporter: „Cât ai vrea să munceşti pe zi?”

Elevă: „Opt ore, e suficient şi recomandabil.”

Reporter: „Nu depăşeşti opt ore?”

Eleva: „Nu. Aceasta e limita.''

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult