Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Defibrilatoarele cardiace sunt o nevoie în caz de urgențe. Cum trebuie folosite

Your browser doesn't support HTML5 video.

Încep să apară și în România, în locurile intens frecventate, defibrilatoare cardiace, aparate esențiale pentru acordarea primului ajutor, atunci când viața unui om este în pericol.  

La Brașov, în centrul orașului, au fost instalate două asemenea dispozitive și oricine are acces la ele în caz de nevoie.

Asociația Caravana cu Medici, care a avut inițiativa, își propune să organizeze și cursuri pentru folosirea lor.

În cazul unui stop cardio-respirator, intervenția în primul minut are 90% șanse de a salva viața, spun medicii.

Apoi, probabilitatea supraviețuirii scade cu 16 procente în fiecare minut de întârziere a primului ajutor.

Cum trebuie utilizat un defribilator cardiac

Un medic de la SMURD explică ce avem de făcut.

Citește și
Christian Eriksen
Medicii au decis să îi implanteze decarului danez Christian Eriksen un defibrilator cardiac

Dr. Andrei Costea: „Punem podul de la mâna dominantă în mijlocul toracelui și începem să facem compresii salvatoare de viață".

În paralel, o altă persoană trebuie să pregătească defibrilatorul. Aparatul este ușor de folosit pentru că are instrucțiuni vocale și recunoaște ritmurile cardiace.

Dr. Andrei Costea: „Așa cum ne spune și el (defribilatorul), îndepărtați îmbrăcămintea pentru aplicarea electrozilor, îndepărtăm îmbrăcămintea, aplicăm padele, sunăm la 112".

Calmul este la fel de important ca viteza de reacție

Alexandru Covaciu, președintele Caravana cu medici, filiala Brașov: „În primele trei minute după un stop cardiac, creierul moare, timpul de răspuns al unei ambulanțe în Europa este de opt minute. Dacă nu avem noțiunile acestea practic acel om pierde lupta cu viața".

Amplasarea defibrilatoarelor, care costă 22.000 de lei, a fost posibilă după o intensă campanie de strângere de fonduri. Laura Dan, o asistentă medicală din Brașov, a fost cea mai ambițioasa ambasadoare a proiectului.

Laura Dan, asistentă: „Strângerea de fonduri a fost sub formă de donații și sponsorizări. O cursă de alergare, o cursă cu obstacole Brașov Heroes organizată de fundația comunitară Brașov".

Proiectul-pilot ar putea fi pus în aplicare și în alte locuri din țară, pentru că România are doar câteva zeci de defibrilatoare publice. Ar fi nevoie de câte un aparat la fiecare 10.000 de oameni, spun normele europene.

Defibrilatoare instalate în vechile cabine telefonice din Marea Britanie

În Marea Britanie au fost instalate defibrilatoare în vechile cabine telefonice, devenite inutile în epoca dispozitivelor mobile. Multe sunt la țară.

Martin Fagan, șeful Community Heartbeat Trust: „Explicaţia este că, în general, comunitatea rurală are o mai mare nevoie să aibă acces rapid la aceste defibrilatoare. În oraşe le ai la tot pasul, ai ambulanţele foarte aproape, dar în zonele rurale nu prea".

Defibrilatorul poate fi folosit după apelarea seviciului de urgență şi furnizarea, de către operator, a unui cod care să-l pună în funcțiune.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult