Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deepfake cu Marcel Ciolacu pe Internet. Oamenii sunt păcăliți să investească în afaceri care le-ar aduce sume uriașe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vin noi avertismente de la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică. Hackerii se folosesc tot mai des de imaginea unor persoane publice în escrocherii pe internet.

Este vorba despre clipuri video editate cu ajutorul Inteligenței Artificiale, prin intermediul cărora mulți sunt păcăliți să investească în diferite afaceri dubioase, care le-ar aduce câștiguri astronomice. Specialiștii DNSC au publicat și un ghid care ne învață cum să deosebim aceste clipuri falsificate de cele reale.

Într-unul dintre clipurile falsificate, escrocii au copiat imaginile de pe siteuri oficiale de știri și au folosit apoi un soft cu Inteligența Artificială astfel încât să pară că premierul României spune altceva.

Zeci de clipuri falsificate în care persoane cunoscute par să prezinte scheme de îmbogățire rapidă au umplut internetul. Deși oferta sună prea bine ca să fie adevărată, cei care cad în capcană rămân fără sumele investite și își compromit și datele bancare.

Directoratul pentru Securitate Cibernetică a realizat acele capturi dintr-un clip falsificat și ne avertizează în primul rând să fim atenți la cine postează clipul. În loc să fie pagina oficială a premierului Marcel Ciolacu sau a Guvernului, instituția pe care o reprezintă, vedem că e vorba de cu totul altcineva. O entitate înregistrată aparent în Germania. Sfatul doi este să observăm că în mod intenționat calitatea video a imaginii e proastă, tocmai ca să mascheze că persoana spune de fapt altceva. „Vreți să construiți o navă spațială? Nici o problemă, orice român o poate face cu ochii închiși” – este un clip falsificat în care apare președintele SUA, Joe Biden. Aici, falsificatorii au vrut doar să se distreze, la fel și când l-au înfățișat pe președintele Iohannis în timp ce cântă la acordeon. Atenție, cei prinși că folosesc această tehnologie în scopuri ilegale riscă închisoarea.

Citește și
Taylor Swift
Imagini pornografice cu Taylor Swift. Vedeta a devenit victima deepfake-ului

Mircea David, avocat: „Pot fi trași la răspundere pentru înșelăciune.” Gabriel Andronache, deputat PNL: „Urmează să avem o serie de alegeri parlamentare și acest deepfake poate influența rezultatul alegerilor.”

Parlamentarii urmează să voteze în următoarele două săptămâni ”Legea deep fake”. Aceasta îi obligă pe cei care folosesc această tehnologie în scop artistic să avertizeze că imaginile și informațiile nu sunt reale. În caz contrar, riscă amenzi de până la 200 de mii de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult