Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Decizii așteptate la summiturile G7 și NATO: „Vor fi de același nivel, cu agresiunea Rusiei”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Liderii principalelor puteri iau decizii la summiturile G7 și NATO, de astăzi, dar și mâine la Consiliul European, programat la Bruxelles.

Într-o conferință de presă comună, cu președintele Consiliului European și secretarul general al NATO, președinta Comisiei Europene a anunțat un nou pachet de sancțiuni mult mai drastice pentru Rusia. „Vor fi de același nivel, cu agresiunea Rusiei”, a transmis președintele Franței, Emmanuel Macron. Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Președintele Putin al Rusiei a dezlănțuit războiul pe continentul european. A atacat o țară prietenă fără nicio provocare și fără nicio scuză credibilă. Nenumărate rachete și bombe au căzut asupra unei populații complet nevinovate, o vastă invazie este în curs de desfășurare, pe uscat, pe mare și pe aer.”

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Încălcându-și cuvântul, refuzând calea diplomatică și alegând războiul, președintele Putin nu doar că a atacat Ucraina. A decis să calce în picioare suveranitatea Ucrainei. A decis să dea cea mai gravă lovitură din ultimele decenii pentru pacea și stabilitatea în Europa.”

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „El încalcă suveranitatea și granițele Ucrainei și pune în pericol viața a nenumărați oameni din Ucraina. Contestă ordinea pașnică. Nu există nicio justificare. Acesta este războiul lui Putin.”

 

Citește și
alexandru rafila
Prioritatea lui Alexandru Rafila în contextul războiului din Ucraina: testarea refugiaților anticoronavirus, la graniță
Uniunea Europeana în coodonare cu Statele Unite și Marea Britanie pregătesc noi sancțiuni pentru Rusia

 

Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European: „Vom viza sectoarele strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului acestora la tehnologii și piețe financiare, care au o importanță cheie pentru Rusia. Vom slăbi baza economică a Rusiei și capacitatea acesteia de a se modernizaâ. În plus, vom îngheța activele rusești din Uniunea Europeană și vom opri accesul băncilor ruse pe piețele financiare europene.”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „NATO este cea mai puternică alianță din istorie, și să fie cât se poate de clar: Vom apăra și proteja fiecare aliat împotriva oricărui atac și fiecare centimetru al teritoriului NATO. Acesta este motivul pentru care am sporit prezența pe flancul estic al alianței, cu alte mii de soldați, vapoare și avioane.” Olaf Scholz: „Permiteți-mi să spun un cuvânt aliaților noștri NATO din Europa de Est, din Polonia, din România și din țările baltice. Aș dori să-i asigur în mod explicit: înțelegem prea bine preocupările voastre în fața acestor evenimente. Vă vom fi alături. Germania respectă datoria de asistență a NATO.”

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult