Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De la ce ar fi pornit incendiul la hidrocentrala Porțile de Fier 1. Flăcările erau înalte de câțiva metri

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost o uriașă mobilizare de forțe joi seară la Porțile de Fier 1, cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre. Un incendiu violent a izbucnit la unul dintre transformatoare și flăcări amenințătoare au luminat cerul.  

A existat pericol de explozie și preț de aproape două ore pompieri din patru județe au intervenit pentru a potoli focul.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Flăcările înalte de câţiva metri, care se ridicau spre cer, au izbucnit în jurul orei 20:30 şi un fum gros a inundat zona.

S-au scurs doar câteva minute până când pompierii au ajuns la faţa locului.

Cristian Stanciu, ISU Mehedinți: „Se manifesta cu o flacără violentă și cu degajări mari de temperatură. Am acționat inițial cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă.”

Pentru a putea potoli incendiul, în ajutorul militarilor din Drobeta-Turnu Severin au venit și echipaje din cele mai apropiate județe - Gorj, Caraș-Severin și Timiș.

Temperaturile în zona de intervenţie erau foarte ridicate, aşa că salvatorii au acţionat şi pentru a răci întreg perimetrul.

Cristian Stanciu, ISU Mehedinți: „A existat pericolul de explozie, din cauza asta nici nu ne-am apropiat de la început și am acționat de la distanță în vederea evitării expunerii la risc pentru servanții noștri.”

Alin Constantin Isuf, prefectul județului Mehedinți: „Incendiul a fost lichidat cam în decurs de o oră și 45 de minute de la declanșare."

În tot acest timp, activitatea hidrocentralei a fost întreruptă.

Ianaș Rădoi, membru în directoratul Hidroelectrica: „Pentru a asigura măsurile de siguranță, unitățile 4 și 6, învecinate, au fost oprite, strict pe durata intervenției. Energia neprodusă în acest interval a fost compensată de către alte hidrocentrale.”

Cauza incendiului, dar şi pagubele produse, urmează să fie stabilite.

Dragoș Novac, manager Sucursala Porțile de Fier 1: „Din punct de vedere tehnic pot fi defecte de material, defecte de orice fel."

Cristinel Popescu, lider sindical: „Oala în care se află contactul între tensiunea de ieșire din centrala de 20 kV cu cea care pleacă înspre stație, de 220 kV, a bubuit, a explodat contactul, și uleiul, sunt vreo șase tone de ulei dacă țin minte bine, s-au împrăștiat și au luat foc.”

Echipamentul cuprins de foc a fost modernizat în urmă cu 15 ani. În vara lui 2018, un incendiu similar s-a produs la transformatorul 4, care a fost reparat și dat în exploatare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult