Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce nu doboară armata dronele rusești care intră pe teritoriul României. Cea căzută lângă Grindu a fost detectată de radare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ambasadorul Rusiei la București a fost convocat la Ministerul de Externe după ce o nouă dronă rusească s-a prăbușit azi-noapte în România.

Ministerul vorbește despre violarea spațiului nostru aerian și încălcarea dreptului internațional. Incidentul este al cincilea de acest fel de la intensificarea atacurilor asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării lucrează la modificarea legii, pentru a permite doborârea dronelor care intră pe teritoriul României fără să fie nevoie de declararea stării de asediu.

Un crater adânc de un metru și jumătate - potrivit Ministerului Apărării - a apărut în locul unde s-a prăbușit drona rusească.

Drona a căzut în această pădure de pe malul Dunării, la aproape patru kilometri de localitatea Grindu din Tulcea. Zona de impact nu este locuită.

Pătrunderea neautorizată a dronei în spațiul aerian al României a fost semnalată de sistemul radar al armatei - care a urmărit aparatul, care zbura la mică înălțime până în locul unde a lovit solul.

În același timp, avioane F-16 de la Baza Aeriană de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Germane de la Mihail Kogălniceanu au fost ridicate pentru supravegherea spațiului aerian.

General de brigadă Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN: „Ministerul Apărării Naționale a activat procedurile de Poliție Aeriană. IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22:45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02:00.”

După acest nou incident, în care o dronă rusească să prăbușește pe teritoriul nostru, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse, Valeri Kuzmin.

„Ministerul Afacerilor Externe protestează ferm față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene. Aceasta reprezintă o nouă violare a spațiului aerian al României, contrar dreptului internațional. Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor” - se precizează într-un comunicat care poartă antetul Guvernului României.

Drona prăbușită în apropierea de localitatea Grindu din Tulcea este a cincea căzută pe teritoriul României.

Înmulțirea incidentelor de acest tip a determinat Ministerul Apărării Naționale să anunțe că lucrează la modificarea legii apărării naționale. Se vor scrie articole speciale care vor permite militarilor să deschidă focul, fără să fie declarată stare de asediu. Practic, pe timp de pace, într-o situație precum cea de azi-noapte - drona putea fi doborâtă de cum a intrat în spaţiul aerian românesc, dacă era considerată o amenințare.

(R) Virgul Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale din sud-estul Europei: „Vorbim de măsuri care pot fi aplicate la pace pentru acţiune antidronă care vizează sigur dronele care sunt în derivă, sau resturile de dronă dar mai ales dronele în derivă care pot fi combătute prin mijloacele de apărare antiaeriană și prin alte mijloace, inclusiv război electronic.”

Înm noaptea de miercuri spre joi 42 de drone Shahed au fost trimise din mai multe direcții ale Rusiei spre regiunea Odesa. 41 dintre ele au fost interceptate însă una și-a atins ţinta și a provocat daune importante și incendii în Ucraina. 11 oameni, între care trei copii, au fost răniți.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult