Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Născuți în an bisect. De ce unele mame evită să nască pe 29 februarie - de la glume la superstiții

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este 29 februarie, iar cele mai multe dintre gravidele cărora li se apropie sorocul își doresc să nu nască în această zi, ca să nu își sărbătorească pruncul doar din patru în patru ani.

De altfel, în maternitățile din toată țara au fost programate foarte puține operații de cezariană. Pe de alta parte, în tradiția populară sunt o serie de superstiții legate de această dată din calendar.

Denisa este singura mamă care și-a programat astăzi nașterea prin cezariană, la Maternitatea Bega din Timișoara. A născut o fetiță, pe nume Madia și este convinsă că ziua de 29 februarie este o zi aparte.

Denisa Mitroi, mamă: „Este o zi specială, pentru oameni speciali. Fetița este primul meu copil și cred că o să fie un lider bun în viață”.

În schimb, colega ei de salon, care a născut două gemene, nu a dorit sub nicio formă să le aducă pe lume pe 29 februarie.

Citește și
poșta română mesaj
Mesajul de la "Poșta Română" care te lasă fără bani în cont. Ce trebuie să faci dacă îl primești

Ana Maria Michiu, mamă: „Nu am vrut să sărbătorim o dată la patru ani și am ales 28, mai bine așa."

Marius Carina, șef clinică Maternitatea Bega: „Am observat că există o tendință de scădere a numărului de nașteri programate, mă refer la intervențiile cezariene”.

Dorin Grigoraș, medic primar Maternitatea Odobescu: „Toată lumea evită această dată. Dar sunt situații în care datorită debutului travaliului acest fenomen nu mai poate fi oprit, și nașterea se produce.”

De altfel, în multe familii unde termenul era sfârștiul lunii februarie, începutul lui martie a apărut această dilemă.

Reporter: „De ce avea soțul o temere pentru 29? Sorina Drăghicescu, mamă: „Tot felul de glume, că dacă se naște în 29 își ia permisul după 72 de ani sau îmbătrânește mai greu că îi e o dată la patru ani ziua”.

Există și cazuri speciale. Florin s-a născut în primul sfert de oră al zilei de 29 februarie, dar, în acte, figurează ca fiind născut pe 28. O asistentă i-a „salvat”, astfel, sărbătoarea.

Floarea Grosanu, mama lui Florin: „L-am născut la 12 și un sfert, 28 spre 29, și asistenta a venit la mine, doamnă vi-l trec pe 28 că nu are rost, trecu un sfert de oră, să-i faceți ziua copilului o dată la 4 ani”.

Florin Grosanu, născut pe 29 februarie: „Toți prietenii mă sună în fiecare an și îmi spun, lasă că peste 2 ani, peste 3 ani, e ziua ta, deși mi-o sărbătoresc anual”. Bărbatul crede că până acum a avut mai mult noroc în viață decât ghinion. În popor există însă multe superstiții despre anul bisect.

Se spune că cei care se căsătoresc într-un astfel de an riscă să se despartă în câteva luni și să rămâna singuri pentru tot restul vieții.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult