Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fenomenele meteo extreme vor apărea mult mai des. Avertismentul cercetătorilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Seceta extremă care a afectat emisfera nordică în această vară s-ar putea repeta mult mai repede, cred oamenii de știință.

În mod normal, asemenea fenomene meteorologice extreme ar avea loc o dată la câteva sute de ani. Încălzirea globală, însă, a crescut de 20 de ori riscul apariției secetei, la nivelul întregii emisfere nordice, potrivit unui nou studiu climatic.

Seceta puternică din vara 2022 ar apărea doar o dată la 400 de ani dacă oamenii nu ar fi provocat schimbări climatice

Seceta puternică și generalizată care a afectat în această vară regiuni întinse din Europa, Statele Unite și China ar apărea în emisfera nordică doar o dată la 400 de ani, dacă omenirea nu ar fi provocat schimbări climatice dramatice. 

Este opinia cercetătorilor de la World Weather Attribution, un grup de oameni de știință din întreaga lume care studiază legătura dintre vremea extremă și schimbările climatice. 

Isabelle Seneviratne, climatolog: „Am descoperit că posibilitatea unei secete puternice în aceste zone este de 20 de ori mai ridicată din cauza schimbărilor climatice provocate de om, în comparație cu o lume în care emisiile generate de oameni nu ar fi avut nicio influență.”

Citește și
Problemele pădurilor. Câte sunt cauzate de schimbările climatice, câte de defrișări și care sunt soluțiile
Problemele pădurilor. Câte sunt cauzate de schimbările climatice, câte de defrișări și care sunt soluțiile
Seceta extremă s-ar putea repeta o dată la câțiva ani

În acest moment, spun specialiștii, ne putem aștepta la secete ca cea din această vară o dată la fiecare 20 de ani. Dacă încălzirea globală continuă, așa cum presupun mulți cercetători, scenariul s-ar putea repeta o dată la câțiva ani.

Maarten van Aalst, director la Centrul Climatic al Crucii Roșii: „Vedem deja urmele schimbărilor climatice în seceta care tocmai a trecut. Ne afectează puternic nu doar în țări sărace, ca Pakistanul, ci și în unele dintre cele mai bogate regiuni ale lumii, cum ar fi Europa Centrală și de Vest, care erau considerate mai puțin vulnerabile.”

Încălzirea globală nu are efecte doar asupra secetei din timpul verii. Cercetătorii de la Universitatea din Washington preconizează că în Statele Unite urmează o nouă iarnă „La Nina” - un fenomen meteorologic ce se manifestă prin ploi abundente în regiunile uscate, respectiv secetă și temperaturi ridicate în zonele cu o climă temperată.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult