Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Datele personale a zeci de oameni din Sibiu au fost publicate pe Facebook de o femeie, din dorința de a face bine

Fotografii cu zeci de carduri de sănătate pierdute au fost publicate pe Facebook, marți dimineață, de o femeie din Sibiu. Datele personale ale oamenilor au fost disponibile aproximativ o oră și jumătate, până când postarea a fost ștearsă.

Carduri au fost fotografiate la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu, iar în urma acestui incident s-au dispus măsuri pentru a fi evitate astfel de situații, relatează turnulsfatului.ro.

Reprezentanții CAS spun că femeia a avut intenții bune și nu s-a gândit că face publice date personale ale oamenilor care au pierdut cardurile.

„La nivelul CAS Sibiu au fost aduse și lăsate de către diverse persoane carduri naționale de asigurări de sănătate găsite în urma pierderii lor de către titulari (pierdute pe stradă, în mijloace de transport etc.). Întrucât, în această situație, titularul cardului pierdut se adresează CAS pentru obținerea adeverinței înlocuitoare de card, până la tipărirea unuia nou, în multe din aceste cazuri titularul și-a regăsit cardul la CAS. Deși nu există prevederi legale referitoare la cardurile găsite, inițial aceste carduri au fost gestionate prin ghișeele CAS Sibiu. Astfel, s-a constatat faptul că unele persoane se prezentau în afara programului de lucru al instituției pentru a recupera cardul pierdut având nevoie de acesta pentru a se prezenta la diverși furnizori de servicii medicale. Deoarece instituția are în permanență personal de pază, s-a luat în considerare că acesta putea sprijini persoanele titulare ale cardurilor găsite, în afara programului de lucru al instituției, preîntâmpinând astfel pierderea unei programări și revenirea la sediul instituției în ziua următoare”, au precizat reprezentanții CAS Sibiu, conform turnulsfatului.ro.

În urma incidentului s-au dispus măsuri pentru a fi evitate astfel de situații.

Citește și
hacker
Un hacker susține că deține datele a peste un milliard de cetățeni chinezi

„Din păcate, din dorința de a ajuta toate persoanele care se aflau în aceeași situație, imaginile au fost făcute publice de către deținătoarea unui card regăsit la CAS Sibiu, postarea fiind ulterior retrasa. În urma verificărilor făcute, s-a constatat că din totalul cardurilor găsite, 11 carduri erau deja anulate în urma declarării lor ca fiind pierdute de către titulari, acestea urmând a fi distruse, 9 fiind neanulate. Cardurile neanulate pot reintra în posesia titularilor prin ghișeele CAS Sibiu. Informațiile publicate conțin nume, prenume, cod de asigurat (CID), număr document (numărul cardului), data expirării. Informațiile aferente numelui persoanei sunt neutilizabile în spațiul public pentru identificarea persoanelor, acestea fiind gestionate doar de către sistemul intern al CAS Sibiu. În context național, un nume poate fi insuficient pentru a identifica în mod clar o persoană și a preveni confuzia dintre persoana respectivă și posibili omonimi. În acest context, recomandăm persoanelor care găsesc documente pierdute să evite publicarea în spațiul public a datelor cu caracter personal. Documentele pot fi predate titularului sau instituțiilor abilitate”, au mai declarat reprezentanții CAS.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult