Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dan Barna spune că Guvernul e pregătit să achiziționeze teste rapide din salivă, cu o singură condiție

Testele rapide din salivă pot fi achiziționate, consideră Dan Barna, dacă INSP le validează ca și metodă eficientă de depistare a infecției cu SARS-COV-2.

 

Vicepremierul Dan Barna afirmă că „nu este împotriva” unei asemenea achiziții de teste rapide din salivă care poate fi efectuată de Oficiul Național al Achizițiilor Publice.

„Deci noi nu suntem împotrivă şi vreau să fiu foarte clar: în măsura în care INSP-ul va spune da, această testare este una corectă, care funcţionează şi poate fi folosită, automat după aceea dăm drumul acestei testări”, a spus Dan Barna marți seară la Digi24, citat de news.ro.

„În măsura în care Institutul Naţional de Sănătate Publică confirmă validitatea acestui tip de testare, urmează apoi o achiziţie prin ONAC, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi demararea în cel mai scurt timp a acestui mecanism de testare. Deci noi nu suntem împotrivă şi vreau să fiu foarte clar: în măsura în care INSP-ul va spune da, această testare este una corectă, care funcţionează şi poate fi folosită, automat după aceea dăm drumul acestei testări”, a explicat vicepremierul. Acesta a precizat că "realitatea factuală" la acest moment este că aceste teste nu sunt validate. „Şi eu îmi doresc ca atunci când începe şcoala să avem un mecanism de testare prin care să ne asigurăm că nu mai ajungem în situaţia ca anumite clase să fie închise, trimise din nou acasă, pentru că deja este o exasperare şi în rândul familiilor şi în rândul copiilor, pe bună dreptate”, a adăugat Barna. Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, afirmă că la nivelul Ministerului Sănătăţii se discută despre utilizarea testelor din salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Citește și
Sorin Cîmpeanu
Ministrul Cîmpeanu: Au fost folosite sub 2% din testele antigen rapide puse la dispoziţie în şcoli

„Nu interzicem, dar noi încercăm să facem o gândire în sensul interpretării acestor rezultate, pentru că este important să ştim cum să le interpretăm, având în vedere că consecinţele pot să fie majore, respectiv un caz negativ în ce măsură este cu adevărat un caz negativ, un caz pozitiv în ce măsură este cu adevărat un caz pozitiv cu toate consecinţele de izolare, tratament”, a explicat medicul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult