Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se obțin bani din gunoaie în România. Tone de deșeuri, arse ilegal pentru a obține cupru

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comisarii de la Gardă de Mediu, însoțiți de sute de jandarmi și polițiști, au descins într-unul dintre cele mai mari focare de deșeuri și poluare din apropierea Capitalei.

Ani la rând, în localitatea Sărulești, din Călărași, au fost arse ilegal tone de gunoaie, fără ca autoritățile să oprească fenomenul. Fumul toxic, purtat de vânt, a ajuns de multe ori în București, și implicit în plămânii noştri.

Imaginile văzute din elicopterul poliţiei care a supravegheat acţiunea arată dimensiunea dezastrului. Ani la rând localnicii din Săruleşti, judeţul Călăraşi au ars deşeuri ca să scoată din ele cupru. Fumul gros şi toxic a ajuns, purtat de vânt, la zeci de kilometri distanţă. Şi a pus în pericol sănătatea a mii de oameni.

Autoturisme vechi, cantităţi uriaşe de plastic şi cauciucuri erau stivuite aproape în fiecare gospodărie. Ce nu mergea la fier vechi, era ars zi de zi.

Octavian Berceanu, comisar șef la Gardă Naționala de Mediu: "De fiecare dată când aţi venit pe A2 aţi văzut incendieri ilegale din această zonă. Tot uleiul pe care îl vedem aici, pe stradă, toate deşeurile se scurg în pânză freatică. E puternic afectată, sănătatea noastră e afectată."

Citește și
Recompense în bani pentru poze cu persoane care aruncă gunoi pe străzi. Unde se aplică și cât valorează
Recompensă pentru pozele cu persoane care aruncă gunoaie pe străzi. Dovezile incriminatorii se premiază cu 150 de lei

Acţiunea de curăţare a început pe toate străzile. O parte din componente ajungeau la fier vechi, însă banii nu se făceau din asta. Oamenii căutau cupru. Să vă faceţi o idee despre ce înseamnă acest business, două remorci încărcate de cupru valorează 60 de mii de euro.

La faţa locului a ajuns şi ministrul Mediului.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: "E o rețea de crimă organizată și în spatele acestor locații servesc companii. Ele sunt în spatele acestei rețele de crimă organziată."

Calin Petre - Alexandru este de 12 ani primar în Săruleşti. Deşi sub ochii lui s-au ridicat mormanele de deşeuri, acum ridică din umeri.

Călin Petre Alexandru, primarul localității Sărulești: "Nu a fost la un nivel atât de mare ca în ultima perioadă. Trebuie aplicată politica paşilor mărunţi."

În urma acţiunii, străzile au fost curăţate şi s-au dat amenzi în valoare de 282 de mii de lei. Primăria nu a fost însă amendată.

În schimb, edilul a promis că va amenaja o platformă pentru depozitarea legală a deşeurilor şi selectarea lor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult