Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se desfășoară verificarea rezistenței la cutremur a unei clădiri. Doar 2.700 de imobile din București sunt expertizate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul Ciucă le-a cerut responsabililor să verifice dacă firmele care au ridicat blocurile din Turcia prăbușite de cutremur au construit imobile și la noi.

De asemenea, este necesară revizuirea standardele din domeniul construcţiilor și calitatea materialelor. Însă și oamenii trebuie să se implice, mai ales cei care locuiesc în clădiri cu vechime, care au nevoie de expertize seismice și consolidare. Pentru aceste lucrări există fonduri europene.

Având informații din Turcia cu numele companiilor care au ridicat blocurile în zona seismică, premierul a cerut și la noi verificări.

Nicolae Ciucă, premier: „Să se verifice dacă au construit în România și în funcție de rezultat să luăm măsuri. Este nevoie să fie revizuite standardele din domeniul construcțiilor și calitatea materialelor din construcții”.

Oamenii sunt sfătuiți să acceseze aplicația „Fii pregătit”, unde vor găsi informații utile despre cutremur.

Citește și
Cutremur Targu Jiu
Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire în caz de cutremur - sfaturile unui expert ISU

După cutremurele din Turcia, tot mai multe asociații de proprietari le cer firmelor specializate să execute o expertiză seismică a clădirilor de locuit ori de birouri.

Așa se desfășoară o etapă din verificarea rezistenței la seism a unei clădiri: experții folosesc un scanner de structuri, ca să vadă ce fier beton a fost pus în interiorul pereților, o tehnică asemănătoare unui RMN uman. Aparatul are o precizie de 95 la sută. În foarte puține cazuri, dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare, e nevoie de spargerea pereților și de dezvelirea elementelor structurale.

După adunarea datelor din teren, toate informațiile sunt încărcate într-un soft specializat care realizează un model de structură și arată cum se va comporta clădirea în caz de cutremure de diferite magnitudini.

Ovidiu Prodan, șef lucrări Universitatea Tehnică Cluj-Napoca: „Am primit semnificativ mai multe cereri după cutremur. Grinzi, stâlpi, încerci să vezi armarea lor, calitatea betonului, calitatea armăturii și încerci să înțelegi cum proiectantul, constructorul a realizat această construcție”.

Costurile sunt în jur de 8 euro pe metru pătrat desfășurat. La o clădire de peste 2 mii de metri pătrați, cum ar fi un bloc cu 30 de apartamente de mărime medie, prețul poate ajunge la 3-4 mii de euro. Însă, dacă nu există o carte tehnică, suma poate ajunge și la 15-20 de mii euro.

Mihai Pavel, director tehnic al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri: „La casele mai noi lucrurile sunt mai simple, pentru că în general se dispune de proiectul tehnic de execuție după care a fost făcută casa. Dar în cazul caselor vechi, acestea nu au proiect, s-au făcut intervenții structurale posibil potențial neautorizate, fiecare cum a vrut”. Însă o ordonanță de urgență de anul acesta modifică o lege din 2022 care prevede măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirlor. Le dă primăriilor posibilitatea să ofere gratuit asociațiilor de proprietari expertiza clădirilor, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, prin PNRR, pe lângă consolidare gratuită.

Însă prea puțini proprietari solicită acest lucru. La Primăria Capitalei, de pildă, s-au depus doar trei cereri.

Răzvan Munteanu, director AMCCRS: „Trebuie să aibă minim 10 apartamente și minim trei etaje. Expertiza tehnică pe care o facem noi pe baza unei cereri adresate către asociația de proprietari care trebuie să aibă în spate hotărârea generală a asociației de proprietari împreună cu acordul tuturor coproprietarilor. Odată această unanimitate obtinuță se depune cererea la noi și instituția noastră inițiază demersurile pentru elaborarea expertizei tehnice”.

Expertiza unei clădiri poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni. În București, de exemplu, doar 2.700 de clădiri au fost expertizate de-a lungul timpului, din câteva zeci de mii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult