Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum arată scanerul termic produs în România cu tehnică împrumutată de la blindatele Piranha

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-o perioadă în care produsele esenţiale pentru combaterea răspândirii coronavirusului sunt foarte căutate, unele pe cale de dispariţie ori foarte scumpe, specialiştii în optică de la noi au dezvoltat un scaner termic, 100% românesc.

Este cu o treime mai ieftin decât cele de pe piaţa internaţională şi va putea fi amplasat la intrarea în instituţii, spitale sau şcoli. Cu ajutorul lui, vor fi depistate persoanele care au febră.

Acest tip de scaner termic a fost dezvoltat, produs cu totul în România şi se pretează să fie pus la intrarea în instituţii cu trafic mare de persoane, cu aglomeraţie, ori la intrarea în mall-uri sau la primarii, la direcţia de taxe şi impozite, ori la şcoli odată cu reluarea cursurilor. Funcţionează foarte simplu: imediat după ce sufli în interiorul măştii, se observa o creştere a temperaturii feței. Dacă cel care administrează acest sistem, observă aşa ceva la una dintre persoane, atunci acel om este oprit pentru mai multe verificări.

Indicatorul termic sesizează variaţiile de temperatură de la nivelul fetei de 0,3 grade Celsius şi emite semnalul sonor când temperatura depăşeşte 37,5.

Febra este cel mai des întâlnit simptom. Scanerul este făcut la Întreprinderea Optică Romana, cunoscută drept IOR, din Bucureşti. Tehnică folosită este împrumutată de la transportoarele blindate Piranha, aflate şi în dotarea armatei române.

Directorul IOR: 'Chiar prototipul şi următoarele 30 de bucăţi vor folosi componente din programul Piranha 5, adică detectorul şi obiectivul a fost proiectat, certificat şi realizat foarte repede şi avem posibilitatea să producem cam 30 de sisteme pe lună."

În China, unde după aproape 3 luni de izolare s-au redeschis firmele şi şcolile, astfel de scanere apar în mai toate imaginile transmise de televiziunea de stat. România a cumpărat la începutul acestei pandemii mai multe din străinătate. Cele româneşti au avantajul că au preţuri mai mici cu aproximativ o treime faţă de cele de import.

"Bună, eu sunt robot, cum te simţi azi?"

O mulţime de tineri, entuziaşti ai roboticii, au dezvoltat în ultimele saptmani aşa-numiţii roboţi pentru spitale. Unii roboţi pot duce pacienţilor mâncarea şi medicamentele, alţii ştiu să dezinfecteze saloanele sau camerele de carantină cu raze UltraViolete. Mai sunt şi zeci de proiecte independente, universitare, şcolare sau private care produc măşti şi viziere speciale de protecţie pentru cadrele medicale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult